Връзки за достъпност

Извънредни новини

Примирие в източна Украйна и размяна на пленниците. Зеленски и Путин се срещнаха за първи път


Володимир Зеленски и Владимир Путин в компанията на Еманюел Макрон
Володимир Зеленски и Владимир Путин в компанията на Еманюел Макрон

Президентите на Русия и Украйна Владимир Путин и Володимир Зеленски се договориха "да работят за пълно и всеобхватно осъществяване" на прекратяването на огъня в източна Украйна до края на 2019 г. Това се казва в общо изявление след срещата им в Париж.

Повече от осем часа продължиха разговорите между лидерите на Франция, Германия, Украйна и Русия, чиято цел бе да съставят пътна карта за постигане на мир в Донбас, където продържава военният конфликт между украинската армия и подкрепяните от Москва сепаратисти. Президентите се разбраха също за размяна на пленници на принципа "всички срещу всички".

Зеленски съобщи на журналисти след срещата, че размяната на пленници ще бъде осъществена на 24 декември. Ще бъдат определени три зони, за които се предвижда "оттегляне на силите и оборудването до края на март 2000 г.", се казва още в документа.

Още преди разговорите в Париж, украинските и подкрепяните от Русия въоръжени сили се бяха оттеглили от три зони по фронта в източна Украйна, където войната продължава шеста година, а жертвите дотук са над 13 хиляди.

"Да, можем да говорим за размразяване на отношенията", каза Путин на пресконференцията след полунощ.

"Добре е, че отблокирахме диалога", коментира Зеленски. Той добави, че въпросът за транзита на газ също е "отблокиран". В края на годината изтича 10-годишният договор с Русия.

Това е първата среща лице в лице на Путин и Зеленски. Те не постигнаха съгласие за график за провеждане на местни избори в източна Украйна, както и за границите на региона, който не е под контрола на Киев.

Френсксият президент Еманюел Макрон определи разговорите като "плодотворни". Той и германската канцлерка Ангела Меркел също участваха в разговорите.

"Има оттегляне, което е с предвидени срокове, има и следващи стъпки. Много дълго говорихме за това", каза Макрон.

Комюникето от срещата казва, че се подновяват усилията за изчистването на военната зона от мини.

Меркел очаква разширяване на мандата на наблюдателите от Организацията за сътрудничество и сигурност в Европа (ОССЕ). Тя изрази задоволство от срещата.

"Въпреки всички проблеми, към които подхождаме реалистично, аз съм щастлива от тази среща", каза Меркел.

Комюникето подчертава правото на ОССЕ да има "достъп до цяла Украйна". До 30 дни трябва да бъде осигурена възможност наблюдателите да преминават през фронтовата линия.

Четиримата лидери се разбраха да се срещнат в същия формат в следващите четири месеца.

Според Зеленски разговорите са постигнали твърде малко.

"Много въпроси бяха засегнати и моите партньори казват, че резултатът е много добър като за първа среща. Но аз ще бъда честен - това е много малко. Исках да разрешим доста повече проблеми", каза той.

Последната среща между лидерите на Франция, Германия, Русия и Украйна беше през октомври 2016 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG