Връзки за достъпност

Извънредни новини

Медицинските сестри са постигнали увеличение на заплатите, протестите продължават


Почти навсякъде в държавните болници е достигнат минимума от 950 лв. основна заплата на медицинските сестри, а на оставащите места това ще се случи от Нова година, стана ясно след среща на представители на протестиращите сестри със здравния министър Кирил Ананиев. Повишението беше издействано след започналите през март тази година масови протести на медицински сестри в цялата страна, съобщава „Медиапул“.

"Тези действия дадоха резултат и заложения в Колективния трудов договор минимум от 950 лева основна заплата беше достигнат в държавните болници. Това е прецедент, защото както знаете, през годините той винаги си е оставал на хартия и досега никой не е роптал за това нещо", коментира една от организаторките на протеста Мая Илиева.

"Някъде са увеличени с определена сума и след Нова година ще бъдат достигнати окончателно тези нива от 950 лева. За последно знаем, че е обещано в областната болница в Сливен, където сестрите са с основна заплата 810 лева, че след Нова година ще достигнат 950 лева", обясни Илиева.

На местата, където медицински сестри подадоха колективни оставки като Карлово, Сливен и др. в крайна сметка са били извоювани по-високи заплати. Въпреки това сестрите ще продължат с протестите си, за да бъдат изпълнени и по-дългосрочните им искания за смяна в модела на финансиране на здравеопазването и основна заплата от поне две минимални. Следващият им протест ще бъде на 15 декември пред Министерския съвет.

На срещата с министър Ананиев сестрите са обсъдили и предстоящите промени в Националния рамков договор (НРД), които да намалят съществуващата ножица във възнагражденията на медицинския персонал. "То ще бъде заложено в НРД, за да бъде задължително за всички структури и да бъде по-справедливо заплащането - да няма голяма ножица от 57 000 към 580 лв, тъй като пациентите, които обгрижваме са едни и същи и работим в екип", обясни Илиева. Здравният министър многократно обеща да бъде въведен принципът на разпределение на средства между медицинския персонал. Отделно от това сестрите настояват и за добавка за интензивен труд, т.е. да има допълнително заплащане според натоварването и трудността на случаите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG