Връзки за достъпност

Извънредни новини

За по-чист въздух: ГЕРБ предлага глоби и затвор за горене на отпадъци


Смогът в София във вторник
Смогът в София във вторник

С до две години затвор и глоба до 5000 лв. ще се наказва незаконното горене на отпадъци, според предложените промени в Наказателния кодекс, внесени във вторник в Народното събрание. Те са подписани от депутати от ГЕРБ и са по предложение на кмета на София Йорданка Фандъкова.

С поправките замърсяването на въздуха чрез горене на отпадъци, отработени масла, гуми и дрехи се криминализира като предвидените наказания са глоба от 2000 до 5000 лв и до две години затвор, а за по-леки нарушения – пробация и глоба до 1000 лв.

"Нерегламентираното изгаряне на отпадъци е сериозен фактор за замърсяване и влошаване качеството на въздуха в населените места и представлява сериозен риск за здравето ни, мотивира предложенията Анна Александрова, която е председател на правната комисия в Народното събрание.

В отговор на въпрос, Красимир Ципов обясни, че за физическите лица са предвидени по-занижени санкции, предвид степента на обществена опасност, но не изключи възможността да се стигне и до ефективно лишаване от свобода.

БТА съобщава, че кметът на София Йорданка Фандъкова е благодарила на ГЕРБ за законовите предложения. Забраненото горене на отпадъци продължава в кварталите "Красна поляна" и в "Слатина", където през почивните дни са съставени три акта. От 1 до 9 декември в София са били направени общо 345 проверки, 49 са наложените санкции.

Фандъкова съобщи, че най-високите нива на фини прахови частици са регистрирани през нощта на събота срещу неделя. Според нея те „очевидно се дължат на отоплението, както и на климатичните условия“.

Според кмета благодарение на строителството на метрото и модернизацията на градския транспорт има непрекъснато подобряване на показателите на въздуха в столицата, но в същото време хората са станали по-взискателни. Първо трябва да се откажем да караме замърсяващи автомобили, трябва да се откажем и да се отопляваме със замърсяващи горива, коментира тя.

Междувременно бившият съдия и член на Софийската адвокатска колегия Стоян Мадин подаде сигнал до главния прокурор с искане за започване на досъдебно производство за състоянието на въздуха в столицата. Според него прокуратурата трябва да провери дали данните за състоянието на въздуха в София са верни, кои са длъжностните лица, отговарящи за чистотата на въздуха и какви мерки са взели, както и дали има укриване на информация, разпространяване на неверни данни и бездействие от страна на отговорните местни и държавни власти.

Как да се предпазваме, когато въздухът е опасно мръсен?
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:06 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG