Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Днес е нашият момент на стъпване на Луната". Еврокомисията представи зелената сделка


Урсула фон дер Лайен
Урсула фон дер Лайен

Европейската комисия огласи плана си за нов модел на икономически растеж и потребление, който е ориентиран към постигане на въглеродно неутрална икономика за 30 години.

„Ние дължим зелената сделка на децата си, защото ние не притежаваме планетата“, заяви председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

„Днес е началото на пътя, днес е нашият момент на стъпването на първия човек на Луната“, заяви председателката на Европейската комисия. В четвъртък тя ще представи предложението си пред европейските лидери, които се събират в Брюксел на двудневна среща на върха.

Тя обеща да предложи концепцията си още през първите 100 дни от управлението на новата Еврокомисия, която встъпи в длъжност на 1 декември.

Както предвижда зелената сделка

Планът предвижда промени практически във всички сфери на икономиката, чрез 49 мерки. Целта е така да се постигне намаляване на въглеродните емисии от производството и потреблението до нула до 2050 г. За да подпомогне държавите, чиито икономики са зависими от замърсяващи производства и енергийни източници, Европейската комисия предлага създаването на „механизъм за справедлив преход“, който ще финансира дейности за привеждането на икономиката в съответствие с по-високите екологични стандарти, които ще са необходими за реализиране на плана. Този механизъм ще бъде в размер от 100 млрд. евро и ще предоставя банкови гаранции на инвеститори, които реализират проекти в икономическите отрасли, които ще бъдат най-силно засегнати от промените в държавите от ЕС. За финансиране чрез механизма членките ще кандидатстват на общо основание.

Сред огласените в четвъртък мерки са промяна на стандартите за въглеродни емисии от леките автомобили и микробусите, въвеждане на въглеродна такса за внос от трети страни, която първоначално ще обхване стоманените изделия и цимент, инициатива за реновиране на сгради за подобряване на енергийната им ефективност, разширяване на мерките за биоразнообразие, разширяване на схемата за търговия с въглеродни емисии, развитие на вятърните централи в открито море, разработване на технологии за декарбонизиране на индустрията, разнообразяване на енергийните източници.

Първото законодателно предложение Европейската комисия ще направи през март 2020 г., с т.нар. "климатичен закон", който трябва да осигури осъществяването на целта за въглеродно неутрална икономика. Предвиждат се и промени в различни европейски регулации и директиви, които да бъдат пригодени спрямо по-високите екологични стандарти.

Фон дер Лайен заяви по време на представянето на плана пред Европейския парламент, че новата европейска зелена сделка ще успее, само ако в нея се включат всички държави и граждани.

  • 16x9 Image

    Йовка Димитрова

    Йовка Димитрова е работила 17 години във в. “24 часа” преди да замине като кореспондент на вестника в Брюксел през 2007 г. Сътрудничила е на bTV, BIT, dnes.bg и други издания по теми, свързани с функционирането на Европейския съюз. Намира логика в сложните европейски процедури и чар в бюрокрацията, която ги прилага.

XS
SM
MD
LG