Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Силата на младите". Списание "Тайм" обяви Грета Тунберг за личност на 2019 г.


Корицата на "Тайм" със снимка на Грета Тунберг и надпис "Силата на младите"
Корицата на "Тайм" със снимка на Грета Тунберг и надпис "Силата на младите"

Младата шведска екоактивистка Грета Тунберг бе обявена за "Личност на 2019 година" от американското списание "Тайм". По традиция изданието публикува в края на годината на корицата си снимка на личността, която е оказала най-голямо влияние върху развитието на света в последните 12 месеца.

Върху снимката на Тунберг има надпис "The power of youth", което може да бъде преведено както като "Силата на младите", така и като "Властта на младите".

Няма конкретни критерии за обявяването на това звание. Прието е, че то се дава на човек, който през изминалата година е имал най-голямо обществено влияние, било то положително или отрицателно.

Шестнайсетгодишната Грета Тунберг се превърна в източник на вдъхновение в световната борба срещу глобалното затопляне, привличайки милиони души в подкрепа на тази кауза. Тя беше сред номинираните за Нобелова награда за мир, но не я получи, отбелязва АФП.

Младата екоактивистка Грета Тунберг привлече вниманието на целия свят през септември по време на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, където тя обвини световните лидери в провал по климатичните политики.

Откраднахте моите мечти и детство с вашите празни приказки“, нахока тя дипломатите, които се чувстваха видимо неловко.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG