Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Всички имат причина да са кротки". Как по-голямата част от БСП подкрепи Цацаров за шеф на КПКОНПИ


Корнелия Нинова в Народното събрание
Корнелия Нинова в Народното събрание

Половината от присъствалите на заседанието депутати на БСП подкрепиха избора на Сотир Цацаров за председател на КПКОНПИ. В партията обаче не са изненадани - нито от благосклонното отношение към досегашния главен прокурор, нито от разделението в парламентарната група.

Денят на избора не предвещаваше такова развитие. В началото бе изказването на председателката на БСП Корнелия Нинова:

"Щеше да е върховно политическо лицемерие да се изправя да кажа: ние не признаваме този закон, тази комисия, ние не признаваме процедурата, по която се избира председателя и при всичко това - да кажем: ето ние предлагаме председател. Къде виждате някаква логика или нормален разум?", каза Нинова в сряда по време на дискусията, предшествала избора на нов председател на КПКОНПИ. Ден по-рано парламентарната група на БСП бе взела решение да не подкрепят нито един от двамата кандидати.

Минути след изказването на Нинова 27 души от 60-те, присъстващи в пленарната зала от БСП, гласуваха за Сотир Цацаров. Т.е. половината. Корнелия Нинова напусна парламента веднага след това и не обясни това разминаване между думи и дела.

Според поименната стенограма на гласуването, с която Свободна Европа разполага, освен 27-те народни представители, които са подкрепили главния прокурор, още трима са се въздържали. Гласувалите против са 30 души. Останалите 19 народни представители от левицата изобщо не са взели участие във вота. Така на практика се оказва, че групата на БСП е разделена.

Кой подкрепи Цацаров

В подкрепа на Сотир Цацаров от групата на БСП са гласували: Богдан Боцев, Васил Антонов, Георги Стоилов, Георги Йорданов, Георги Вергиев, Георги Търновалийски, Димитър Георгиев, Добрин Данев, Драгомир Стойнев, Иван Валентинов Иванов, Иван Ибришимов, Любомир Бонев, Манол Генов, Мартин Обрешков, Михаил Христов, Николай Тишев, Николай Пенев, Николай Бошкилов, Петър Кънев, Радослав Стойчев, Светла Бъчварова, Смиляна Нитова, Теодора Халачева, Тодор Байчев, Тома Томов, Цветан Топичиев, Чавдар Велинов.

Въздържали са се Весела Лечева, Валери Жаблянов и Даниел Йорданов.

В залата са присъствали, но не са гласували: Георги Андреев, Димитър Стоянов, Дора Янкова, Жельо Бойчев, Иван Димов Иванов, Красимир Янков, Лало Кирилов, Николай Иванов.

Така несъобразилите се с партийното решение БСП да гласува против Цацаров на практика са повече от другите 30 човека, които са спазили решението, взето във вторник вечер.

В подкрепа на Цацаров са гласували и депутатите от Пловдив, където областен председател на БСП е бизнесменът Георги Гергов. Близките отношения между него и Цацаров са потвърждавани публично и от двамата.

"Това означава, че колегите или бламираха председателя, или всичко се е случило със знанието на Нинова", коментира депутат от групата на социалистите пред Свободна Европа.

"Деликатно положение"

Неофициално от БСП обясниха, че партията им е в деликатно положение по отношение на "някои депутати". Никой не пожела да коментира за какво става дума, но намеците бяха в посока, че срещу парламентаристи има дела или проверки.

Вероятно става дума за двама от подкрепилите Цацаров за шеф на КПКОНПИ – депутатите Манол Генов и Светла Бъчварова.

Манол Генов бе обвинен, че се е опитал да купува чрез посредник гласове в затвора срещу 100 лева. Обвинението на Бъчварова бе, че като ректор на селскостопанската академия през 2009 г. съзнателно е сключила неизгодна сделка с "Литекс Комерс" с щета от над 1.3 млн лева.

Генов е оправдан от Софийския градски съд (СГС). Прокуратурата обаче не е протестирала присъдата на първата инстанция и тя е влязла в сила. Бъчварова също е оправдана от СГС. Обвинението е обжалвано пред Софийския апелативен съд (САС). Там обаче оправданието се повърждава и влиза в сила.

Валери Жаблянов и Крум Зарков пък са проверявани по скандала "Апартаментгейт". Жаблянов гласува въздържал се, а Зарков - против.

Какво бе решила парламентарната група

По неофициална информация на заседанието на парламентарната група левицата е решила да гласува против настоящия главен прокурор. А дебат за неговия конкурент от "Воля" Симеон Найденов почти не е имало. "От самото началото ние се колебаехме дали да не подкрепим Цацаров, или да оставим да бъде избран без нашите гласове", обясни народен представител.

Във вторник парламентарната група дори е обсъждала вариант за решение да подкрепи Сотир Цацаров за новия пост, макар и да бъде изтъкнато, че левицата не е съгласна с процедурата и начина на избор. "Според някои такава позиция може да бъде оправдана – ние искаме друг вид антикорупционна комисия, но се съгласяваме с безспорните качества на Цацаров", обясниха от групата. Идеята, на която основен защитник е заместник-председателя на ПГ на БСП Драгомир Стойнев, а към него се е присъединил и Валери Жаблянов, обаче е била отхвърлена.

По време на дискусията в партията дори се е обмисляла възможността председателят на партията да каже принципното решение "против Цацаров", а ако има някой несъгласен да "изпъкне" пред главния прокурор и да се възползва от възможността в правилника на Народното събрание – в рамките на 2 минути да обясни пред останалите парламентаристи защо гласува различно от партията си.

"Дадохме тази възможност, защото имаше гласове в тази посока. Истината е, че очаквахме към 7 гласа "за" главния прокурор – по пловдивска линия най-вече", казаха от групата. Никой обаче не е очаквал 27 човека да го подкрепят, става ясно от различни разговори с партийци.

Кампания за Цацаров на "Позитано" 20

Според близки до Нинова самата тя не е очаквала подобно масово гласуване. Други обаче твърдят, че Кирил Добрев (зам.-председател на БСП) и Драгомир Стойнев (част от ръководството) са осъществили масирана кампания за Сотир Цацаров вътре в партията. "Нинова знаеше какво става. Самата тя попречи на това да имаме алтернативна номинация. Идеята да внесе закона дойде после. Първо се обсъждаха варианти да излъчим някого, но тя самата с бездействие направи такъв сценарий невъзможен", заявиха от групата.

Свободна Европа опита да се свърже с Драгомир Стойнев, но той не отговори на позвъняванията.

Самата Нинова по време на заседанието не изтъкна нито един проблем на номинацията на Цацаров, напротив – акцентира върху неговия професионализъм. Дори критичният в изказването си Крум Зарков не постави въпросите нито за "двете сгради" и кадруването в съдебната власт, за което главният прокурор призна, нито за репликата към Борисов "ти си го избира", нито за факта, че за целия мандат на главния прокурор няма осъден висш чиновник за корупция. "За тези теми сме дискутирали помежду си, но се бяхме разбрали да не ги повдигаме", призна депутат. "Затова и вероятно няма да правим кой знае колко голяма тема разделянето на групата на две", твърдят от "Позитано".

От пресцентъра на партията не отговориха дали формацията ще предприеме нещо за разцеплението. "Подобно решение зависи или от Изпълнителното бюро, или от ръководството на Парламентарната група – засега не е известно да имат насрочени заседания по темата", каза от пресцентъра на левицата.

XS
SM
MD
LG