Връзки за достъпност

Извънредни новини

Рокадата е почти завършена. ВСС освободи Цацаров, предстои Гешев да го наследи


Сотир Цацаров и Иван Гешев след преизбирането на Гешев за главен прокурор на 14 ноември
Сотир Цацаров и Иван Гешев след преизбирането на Гешев за главен прокурор на 14 ноември

Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) единодушно прие в четвъртък оставката на главния прокурор Сотир Цацаров, който преди ден беше избран от мнозинството в парламента за предстедател на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ).

На заседанието присъстваха 20-има членове на съвета, които не пожелаха да обсъдят предсрочното освобождаване на главния прокурор. Освен Цацаров, от залата отсъстваше и председателят на Върховния касационен съд (ВКС).

Данаил Кирилов дойде само за оставката на Цацаров

Правосъдният министър Данаил Кирилов, който рядко присъства на заседанията на Пленума на ВСС, бе дошъл само за гласуването на тази точка от дневния ред. Тя беше допълнително внесена в сряда и затова беше последна в дневния ред. Затова се наложи Кирилов да предложи на съдебните кадровици да я преместят на първо място по молба на Цацаров, "след което да ме освободите от задължението да водя заседанието".

Точката с оставката на главния прокурор единодушно бе преместена на първо място, след което правосъдният министър даде възможност за изказвания. Единствено представляващият съвета Боян Магдалинчев пожела да вземе думата, но краткото му изявление не се чу, защото не си включи микрофона.

"Няма други изказвания, закривам дебата"

"Няма други изказвания, закривам дебата", отбеляза след кратка пауза Кирилов, след което Пленумът на ВСС единодушно подкрепи молбата на Цацаров предсрочно да бъде освободен от поста си.

"При това положение Пленумът на ВСС взе решение – установява основание за предсрочно освобождаване на Сотир Стефанов Цацаров – подаване на оставка", обобщи правосъдният министър, след което се обърна към членовете на съвета с думите: "Уважеми колеги, позволете ми да се оттегля от ръководството, от воденето на заседанието и да помоля председателстващия г-н Магдалинчев да поеме".

Предстои президентът Румен Радев да подпише указ за освобождаването на главния прокурор, след което назначеният за негов наследник Иван Гешев да встъпи в длъжност. По думите на самия Цацаров няма проблем това да се случи преди края на неговия мандат, който изтича през януари догодина.

Както Свободна Европа писа още през ноември, рокадата по назначаването на двамата за ръководители на държавното обвинение и антикорупционната комисия бе планирана предварително с участието на управляващите и опозицията в парламента и техните представители във ВСС. След като Гешев окончателно бе преизбран за главен прокурор на 14 ноември, а Цацаров оглави КПКОНПИ преди ден, остава само двамата официално да встъпят в новите си длъжности.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

XS
SM
MD
LG