Връзки за достъпност

Извънредни новини

Споразумение по пакета "Мобилност 1": до 45 часа сън на месец в кабината


Снимката е архивна
Снимката е архивна

Европейската комисия (ЕК), Европейският парламент (ЕП) и Съветът на Европейския съюз (ЕС) постигнаха напредък по две основни теми от пакета "Мобилност 1", съобщи "Клуб Z", позовавайки се на информация от Комисията по транспорт и туризъм в ЕП.

Според постигнатия консенсус шофьорите на камиони в рамките на ЕС ще могат да спят в кабината на камиона си най-много 45 часа месечно. Освен това ще бъдат длъжни да се връщат поне веднъж на всеки 4 седмици в страната, в която е регистрирано превозното средство. Камионите пък ще трябва да се връщат поне веднъж на всеки 8 седмици, независимо от това в коя част на Европа се намират.

Евродепутатът Исмаил Ертуг, вносител на част от измененията, изразява задоволство от постигнатото неокончателно споразумение след три години на спорове, предаде БТА. По думите му новите правила ще предотвратят т. нар. социален дъмпинг и дейността на дружествата "пощенски кутии". Подобно мнение изрази и председателят на транспортната комисия Карима Дели.

Дискусиите по постигнатото споразумение са продължили през цялата нощ срещу четвъртък. България е сред страните, които най-силно се противопоставят на изискването за връщането на камионите. Преговорите между ЕК, правителствата и евродепутатите започнаха през октомври.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG