Връзки за достъпност

Извънредни новини

Президентът освободи предсрочно Цацаров. Започва консултациите за промени в конституцията


Президентът Румен Радев е издал в понеделник указ за освобождаването от поста на главния прокурор Сотир Цацаров, съобщиха от администрацията на държавния глава.

Така вече бившият шеф на обвинението може да заеме мястото на председател в КПКОНПИ, за което бе избран от парламента миналата седмица. Настоящият заместник-главен прокурор Иван Гешев, който бе избран за наследник на Цацаров пък може да встъпи в поста си предсрочно.

Консултациите за промени в конституцията започват

Едновременно с освобождаването на Цацаров Радев започва и консултации за промяна в конституцията. Основен фокус ще са правомощията на главния прокурор, неговата отчетност, както и мястото на държавното обвинение – във или извън съдебната система.

Консултациите започват във вторник, става ясно от съобщението. Държавният глава първо ще обсъди темата със собствения си правен съвет и представители на академичната общност. След това за консултации са поканени неправителствени организации и магистратски сдружения.

Още при назначаването на Гешев президентът даде да се разбере, че според него главният прокурор е недосегаем, макар новият шеф на държавното обвинение да отрича това.

"В българския конституционен модел отчетността на главния прокурор приключва с избора му", заяви държавният глава.

Консултациите при президента съвпадат с инициативата на правителството да демонстрира пред Венецианската комисия, че изпълнява препоръките й по друга чувствителна тема около главния прокурор – невъзможността той да бъде разследван от подчинените си. Предложението на Министерския съвет е "независим прокурор" да има правомощия да разследва главния. Тази идея обаче може да се окаже в противоречие с конституцията, тъй като според основния закон главният ръководи всички прокурори.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG