Връзки за достъпност

Извънредни новини

КПКОНПИ е осъдена да плати обезщетения за близо 400 000 лева


Комисията за конфискация, която стана част от антикорупционната комисия КПКОНПИ, е осъдена 25 пъти по закона за отговорността на държавата и следва да плати обезщетения за общо 380 045 лв., съобщава в. "Сега". Тези данни се оказва, че не са вписани в годишните отчети на звеното, а вестникът ги получава след 2-годишна съдебна битка по Закона за достъп до обществена информация.

Най-голямото обезщетение е за 68 хил. лева, присъдено от Окръжния съд в Пловдив на двама ищци за уронване на доброто им име в обществото и за социална изолация заради наложена възбрана върху имот във връзка с производство по конфискация. На активите на ищците и на тяхна фирма са били наложени обезпечителни мерки заради дело за конфискация за над 7 млн. лв. Впоследствие обаче искът е оттеглен от комисията. Значителна част от обезщетението е за фирма на двамата, на която трябва да бъдат възстановени направените разноски за адвокат.

По друго дело комисията е осъдена от Окръжния съд в Хасково да плати 30 хил. лв. обезщетение заради производство по конфискация, което комисията е загубила. Сред другите по-големи обезщетения има за 36 хил лв., 28 хил. лв., 25 хил. лв., допълва в. "Сега".

Хронологията на случая

Преди около две години медията е потърсил информацията от тогавашната комисия за конфискация, но тогавашният ѝ председател Пламен Георгиев е отказал да предостави данните с мотива, че това е служебна информация.

От в. "Сега" са завели дело по закона за достъп до обществена информация, което медията печели на две инстанции. Междувременно бившият шеф на комисията Пламен Георгиев напусна след скандала с незаконните пристройки на терасата му и бе изпратен като консул във Валенсия, с решение на правителството. Преди седмица начело на КПКОНПИ от парламента бе избран вече бившият главен прокурор Сотир Цацаров.

"Сега" отбелязва, че независимо от окончателното решение на Върховния административен съд и.д. шефът на антикорупционната комисия Антон Славчев не е предоставил информация за 2018 г. и 2019 г., както е поискано след съдебното решение

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG