Връзки за достъпност

Извънредни новини

Двама работници загинаха при инцидент на хранилището за радиоактивни отпадъци


АЕЦ Козлодуй (архивна снимка)
АЕЦ Козлодуй (архивна снимка)

Двама строителни работници са загинали, а други двама са ранени при инцидент на строителната площадка на националното хранилище за ниско- и средноактивни радиоактивни отпадъци (РАО) край АЕЦ "Козлодуй".

Това потвърдиха пред Свободна Европа от Държавното предприятие "Радиоактивни отпадъци" (ДП РАО). Предприятието е възложител на обекта, където трябва да се съхраняват всички такива отпадъци, създадени на територията на страната.

Инцидентът е станал в понеделник сутринта. Загиналите и пострадалите са били затиснати от паднали железа. Договорът за изграждане на първия етап от Националното хранилище за ниско- и средноактивни радиоактивни отпадъци е подписан през 2016 г.

Строежът на първите клетки от хранилището започна през август 2017 г. Цената му е 70 млн. евро, предоставени от Международния фонд "Козлодуй". Изпълнител е консорциум, воден от германската компания "Нюкем Технолоджи", в който участват и българските фирми "Евробилд", "Корект", "Булинвест" и "Янг проект".

Очаква се първият етап от хранилището да се въведе в експлоатация през 2021 г., а отговорността за изпълнението на строителния процес е на строителния консорциум, включително и контрола на достъп до площадката, посочиха от ДП РАО.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Как беше открита статуята на Бог Хермес край Петрич
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:55 0:00
XS
SM
MD
LG