Връзки за достъпност

Извънредни новини

ЕК в отговор на Андрей Слабаков: България да защити по-добре зоните в "Натура 2000"


Андрей Слабаков по време на предизборната си кампания като канидат за евродепутат от ВМРО
Андрей Слабаков по време на предизборната си кампания като канидат за евродепутат от ВМРО

Европейската комисия (ЕК) не разполага с данни България да е увеличавала териториите на зоните от мрежата "Натура 2000". Дори напротив – страната ни трябва да подобри и ускори изпълнението на ангажиментите си в тази посока, "тъй като закъсненията и недостатъците вече са предмет на няколко производства за установяване на неизпълнение".

Това става ясно от становище на еврокомисаря по околна среда Кармену Вела в отговор на твърдение на българския евродепутат Андрей Слабаков, че зоните от "Натура 2000" в България трябва да се намалят, тъй като се използват за "рекет" от "псевдоекологични организации", съобщи "Дневник".

Подобна позиция нееднократно е заемал и екоминистърът Нено Димов, който в началото на годината дори предложи законова поправка, с която да придобие правото еднолично да прави промени в българските защитени територии. Идеята му обаче срещна сериозен отпор от академичната общност и неправителствения сектор.

"Комисията не разполага с информация, нито с доказателства за предполагаеми злоупотреби", заявява комисар Вела по повод изказването на Слабаков, подчертавайки, че "зони по "Натура 2000" могат да бъдат променяни, само ако държава членка докаже, че е направена действителна научна грешка при определянето, или за да се отрази промяна, породена от развитието на естествените условия".

Споменатите от него "производства за установяване на неизпълнение" са свързани със системно неспазване на законодателството за европейската мрежа за защитени територии и липсата на отчитане на общия ефект при екооценките на различни проекти.

През април ЕК посочи в свой доклад и че България изпитва проблеми при прилагането на практическа защита на зоните в "Натура 2000". Според европейските констатции към момента са предвидени органи, които да следят за опазването на тези територии "само за защитените зони, които се припокриват с трите национални парка и шестте природни парка".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG