Връзки за достъпност

Извънредни новини

Бившият президент на Пакистан Первез Мушараф бе осъден на смърт за държавна измяна


Первез Мушараф (архив)

Бившият лидер на Пакистан генерал Первез Мушараф бе осъден на смърт за държавна измяна заради суспендирането на конституцията преди 12 години.

Специален съд в Исламабад обяви присъдата във вторник. Решението е взето с 2 на 1 гласа.

Мушараф управлява Пакистан от 1999 до 2008 г. Той е първият военен лидер, който застава пред съда за суспендиране на конституцията. Бившият президент живее в изгнание в Дубай в Обединените арабски емирства.

През 1999 г. Мушараф свали от власт тогавашния премиер Наваз Шариф в безкръвен преврат. После е президент на Пакистан от 2001 до 2008 г.

Той отменя конституцията и въвежда извънредно положение на 3 ноември 2007 г. Година по-късно подава оставка, за да избегне процедура по импийчмънт.

Обвинението за държавна измяна бе повдигнато през 2013 г. Мушараф получи разрешение да напусне страната за медицинско лечение през 2016 г.

Пакистан е управляван от военните почти през половината време след обявяването на независимостта на страната от Великобритания през 1947 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG