Връзки за достъпност

Извънредни новини

Като част от върховенството на правото ЕК ще наблюдава и плурализма на медиите


Вера Йоурова
Вера Йоурова

Европейската комисия (ЕК) ще започне да наблюдава и оценява плурализма на медиите "в аспектите му, отнасящи се до върховенството на правото". Това съобщи във вторник вицепрезидентът на Комисията Вера Йоурова, която отговаря за прозрачността и ценностите.

Първото по рода си вглеждане в състоянието на медиите от страна на Брюксел ще бъде част от новия механизъм за върховенството на правото, върху който в момента работи ЕК.

"Ще предложим механизъм за върховенството на правото за всички страни в скоро време"

"Ще предложим механизъм за върховенството на правото за всички страни в скоро време, за да подобрим превенцията, наблюдението и диалога със страните членки", заяви Йоурова в Европейския парламент (ЕП) в Страсбург.

Евродепутатите обсъдиха с нея върховенството на закона в Малта след последните разкрития, че съветници на правителството са прикривали заподозрени в убийството на журналистката Дафне Каурана Галиция през 2017 г.

Съдебната власт, борбата с корупцията и медиите

Йоурова посочи, че новият механизъм ще включва мониторинг от страна на Брюксел в три области: независимост на съдебната власт, борбата с корупцията и медийният плурализъм.

Еврокомисия ще използва общи критерии за тази цел като веднъж годишно ще докладва за откритите проблеми, за да предотврати задълбочаването им. Йоурова не уточни кога предложението ще бъде готово. То не е част от програмата на новата председателка на ЕК Урсула фон дер Лайен за първите 100 дни от управлението ѝ.

Новият механизъм няма да замени съществуващите досега инструменти за наблюдение като процедурата по чл.7 от Лисабонския договор, която се прилага спрямо Полша и Унгария, нито този, по който се следи борбата с корупцията и съдебната реформа в България и Румъния. Предишната Еврокомисия предложи този механизъм да отпадне за България поради постигнатия напредък, но окончателно решение все още няма.

ЕП настоява за оставка на малтийския премиер

Междувременно евродепутати настояха за незабавната оставка на малтийския премиер Джоузеф Мускат, след като негов съветник напусна по подозрения, че е препятствал разследването на убийството на Каруана Галиция.

"Всеки ден във властта е срам и обида към паметта на Дафне Каруана Галиция"

"Всеки ден във властта е срам и обида към паметта на Дафне Каруана Галиция и към хилядите малтийци, които излязоха по улиците в търсене на справедливост", заяви от името на ЕНП Естебан Гонзалес Понс.

Според Софи инт Велт от "Обнови Европа" оставането на Мускат на власт хвърля съмнения върху независимостта на разследването на убийството. Тя води парламентарна делегация в Малта миналата седмица и на мнение, че ако европейските институции не поемат отговорност за ситуацията в страната "тази болест ще се разпространи". Парламентарната делегация препоръча започването на процедура по чл.7 от Лисабонския договор за върховенството на правото.

Единствените, които не призовават за незабавна оставка, са социалистите. Партията на Мускат - "Лабуриста", е член на ПЕС. Те все пак призовават разследването да бъде завършено, а правните реформи - осъществени. Елена Йончева, която е част от същата група, коментира в пленарната зала в Страсбург, че проблемът не се ограничава само до Малта.

"В България журналисти са заплашвани от хора във властта, медийният плурализъм почти не съществува"

"В България журналисти са заплашвани от хора във властта, медийният плурализъм почти не съществува и корупцията расте на всички нива", заяви Йончева, призовавайки Брюксел да побърза с паневропейския механизъм за наблюдение на върховенството на правото.

Европейската комисия е изпратила на малтийските власти писмо в понеделник, в което настоява за незабавни съдебни реформи. Вера Йоурова заяви, че въпреки препоръките на Венецианската комисия на Съвета на Европа "особен напредък няма". Комисията е загрижена за независимостта при назначенията и уволненията на съдии, както и че назначението на главния прокурор продължава да е в ръцете на премиера.

  • 16x9 Image

    Йовка Димитрова

    Йовка Димитрова е работила 17 години във в. “24 часа” преди да замине като кореспондент на вестника в Брюксел през 2007 г. Сътрудничила е на bTV, BIT, dnes.bg и други издания по теми, свързани с функционирането на Европейския съюз. Намира логика в сложните европейски процедури и чар в бюрокрацията, която ги прилага.

XS
SM
MD
LG