Връзки за достъпност

Извънредни новини

Полша и Унгария нямат напредък в спазването на демократичните ценности


Според евродепутатите Полша и Унгария не са направили достатъчно, за да подобрят ситуацията с върховенството на закона
Според евродепутатите Полша и Унгария не са направили достатъчно, за да подобрят ситуацията с върховенството на закона

Полша и Унгрария не са направили достатъчно, за да подобрят ситуацията с върховенството на закона. Това заявиха от комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешните работи към Европейския парламент (ЕП) и за пореден път се обявиха за въвеждане на всеобщ механизъм, по който да се оценява спазването на демократичните ценности в ЕС.

По време на дебата с участието на правния комисар Дидие Рендерс, министъра по европейските въпроси на Финландия Тути Тупурайнен и членовете на комисията, бяха отправени остри критики към двете държави. Според тях след активирането на член 7 от Лисабонския договор срещу Варшава и Будапеща, те не са направили достатъчно, за да може мярката да бъда свалена.

Тази поцедура цели да защити европейските ценности и придвижда два механизма – превантивен, който се прилага при установяване на ясен риск от нарушаване на европейските ценности, както и санкции при вече констатитано нарушение. Сред тях правото на страната членка да гласува в Съвета на Европа и Европейския съвет.

През 2017 г. Полша се превърна в първата държава членка на блока, срещу която бе активирана процедурата. Това се случи заради приетите спорни закони за съдебна реформа в страната. През 2018 г. процедурата бе страртирана и срещу Унгария като причинината бяха атаките на премиера Виктор Орбан срещу съдебната власт, медиите, академичните среди и мигрантите. За разлика от Полша, процедурата срещу Унгария беше подложена и на гласуване в ЕП.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG