Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Топли хора". Как Destructive Creation прокара парно във "Факултета"


Кадър от видеото на Destructive Creation от монтирането на радиаторите във "Факултета"
Кадър от видеото на Destructive Creation от монтирането на радиаторите във "Факултета"

"Ние го правим заедно – те дойдоха с нас, те носеха радиаторите, те ни помагаха с всичко. Ние влизаме в къщите им, те ни пускат без никакви проблеми. Станахме си приятели." Това разказват пред Свободна Европа двама от активистите зад групата Destructive Creation ("Разрушаващо създаване") по повод най-новата си акция "Топли хора" в ромския кв. "Факултета" в София.

Групата е създадена през 2011 г. от деветима души на възраст между 17 и 21 години, които предпочитат да останат анонимни пред медиите. Описват дейността си като "предимно нелегални акции", с които променят градската среда с цел "изпращане на социални и политически послания или просто подобряване на средата в полза на хората".

Последната им идея, озаглавена "Топли хора", представлява инициатива за намаляването на пушещите комини във "Факултета". С помощта на местни жители групата инсталира котле на дърва с водна риза, закупена от OLX, към която свърза радиатори в общо осем къщи.

"Проблемът в махалата е, че във всяка една стая живее по едно семейство и във всяка една стая гори по едно кюмбе"

"Проблемът в махалата е, че във всяка една стая живее по едно семейство и във всяка една стая гори по едно кюмбе. В това кюмбе те освен дърва хвърлят каквото намерят, включително и пластмаса", обясняват пред Свободна Европа двама от Destructive Creation.

Те заменят кюмбетата с радиатори, които се захранват с вода от един котел, в който да се горят единствено дърва. По този начин вместо осем пушещи комина, остава само един. Идеята на момчетата е тази система с котелни водни ризи да се разпространи из целия квартал "Факултета" и други подобни жилищни райони, които се смятат за основен източник на замърсяване заради битово отопление.

По изчисления на Destructive Creation цената на въпросната система възлиза на 1000 лв. А от Столичната община вече са се свързали с тях и са обещали още във вторник да донесат безплатни дърва за горене в новия котел. Групата обаче е наясно, че промяната няма да дойде лесно.

"Ние смятаме, че това е един дълъг процес. Не можем да дадем гаранции, че в нашия котел няма да бъде изхвърлена някоя чашка, но смятаме, че това е едно добро начало", допълват инициаторите.

"Ние не спираме да им обясняваме, да ги слушаме, да разговаряме с тях"

Според тях е важно да има диалог с местните хора и да им се обяснява защо е вредно да се горят боклуци: "Ние не спираме да им обясняваме, да ги слушаме, да разговаряме с тях. Не виждаме друг начин за подобряване на ситуацията."

Момчетата от Destructive Creation добиха международна известност с едва втория си проект на име "В крак с времето". Те преобразиха част от Паметника на Съветската армия в София в цветовете на американски комиксови герои, с което предизвикаха възмущението на Москва.

Паметникът на Съветската армия в София през лятото на 2011 г.
Паметникът на Съветската армия в София през лятото на 2011 г.

Друг популярен проект на групата е от 2016 г., когато те поставиха лилава инвалидна колична на свободния постамент пред Националния стадион "Васил Левски". А през 2013 г. ремонтираха и пребоядисаха някои от пейките в градинката на църквата "Св. Седмочисленици". Социалната им дейност се разгръща и отвъд границите на София с проекти в Пловдив, Пазарджик, Варна и други.

"Ние даваме най-доброто от себе, за да може градът ни е да по-добър. Не използваме това, че сме направили нещо готино, за да кажем, че общината не го е направила преди нас. Общината се е наслушала на многознайковци, които само дават акъл. Ние идваме на място, правим ги и ако става, казваме на общината - Готово, нашият котел работи, радиаторите са топли. Елате да ги пипнете!"

  • 16x9 Image

    Теодора Бързакова

    Теодора Бързакова е видео журналист в Свободна Европа от 2019 година. Завършила е магистратура "Международна журналистика" в City University London и е работила 5 години в международното радио BBC World Service.

XS
SM
MD
LG