Връзки за достъпност

Извънредни новини

Съдът задължи прокуратурата да оповести споразуменията на Иван Гешев


Гражданското движение БОЕЦ спечели дело срещу мълчаливия отказ на прокуратурата да разкрие какво е работил прокурор Иван Гешев през последните 10 години. Решението на Видинския административен съд е окончателно и не подлежи на обжалване, съобщават от гражданската организация.

Софийската градска прокуратура не е отговорила на питането по Закона за достъп до обществена информация, което е недопустимо по закон. Сдружение БОЕЦ обжалва пред съда във Видин.

Сред въпросите е питането на гражданската организация за броя на споразуменията, постигнати от Гешев като редови прокурор и ръководител на спецпрокуратурата. Председателят на ВКС Лозан Панов също поиска подобна информация от ВСС, но съветът се ограничи само със статистически данни от атестацията на новоназначения главен прокурор.

Видинският съд приема, че Софийската градска прокуратура е нарушила Закона за достъп до обществена информация, като не се е произнесла с решение по подаденото заявление от БОЕЦ. Освен това, съдът казва, че поисканата информация е обществена и при липса на основания за отказ следва да бъде предоставена.

"Видно от разпоредбите на ЗДОИ единствената призната от закона възможност за процедиране на задължения субект е да постанови решение за предоставяне или за отказ от предоставяне на достъп до поискана обществена информация, за което писмено да бъде уведомен заявителя", се казва в решението на съда.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Ще заработи ли отново Драгалевският лифт на Витоша
please wait

No media source currently available

0:00 0:08:16 0:00
XS
SM
MD
LG