Връзки за достъпност

Извънредни новини

Безплатни буферни паркинги заради мръсния въздух в София


Снимката е архивна
Снимката е архивна

Столичната община предлага безплатно паркиране в буферните паркинги в сряда. Това е една от мерките, които се въвеждат временно заради повишените нива на фини прахови частици във въздуха, съобщиха от общината и призоваха гражданите да не използват личните си автомобили, а обществения транспорт.

Сред мерките са и извънредни проверки за контрол на промишлени, транспортни и битови източници за замърсяване с прахови частици, както и на строителните обекти в града.

Въздухът в София е опасно мръсен, показва данните на гражданското сдружение AirBG, цитирано от Дневник. Според тях нивата на фини прахови частици в западните и северните райони на града са над два пъти по-високи от нормата, която е 50 микрограма на 1 куб. м. На места разликите са дори над 4 пъти.

Гражданското сдружение мери моментните данни, а сайтът на Министерството на околната среда подава осреднени - за 24-часов период и именно за него важи нормата от 50 микрограма на 1 куб. м, отбелязват експертите на столичната община.

Средните стойности, публикувани от общината за сряда сочат, че две от петте станции на Министерството на околната среда са отчели превишение на фините прахови частици - в "Павлово" и "Хиподрума", където нивата са над три пъти по-високи и преминават границата от 200 микрограма на куб. м.

Освен в София въздухът е опасно мръсен в още няколко български града, сочат също данните на AirBG - в Пловдив, Пазарджик, Видин и Велико Търново.

До края на годината се очаква да тръгне сайтът, на който ще могат да се видят данните за качеството на въздуха в София от монтираните от общината по европейски проект 22 контролни станции. Мониторингът за качеството на въздуха се извършва по 9 показателя, сред които въглероден диоксид, азотен диоксид, серен диоксид, озон, фини прахови частици 2.5 и 10, както и температурата, влажността и налягането.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG