Връзки за достъпност

Извънредни новини

Гешев се закле и подчерта, че препоръките на Венецианската комисия не са задължителни


Сотир Цацаров и наследникът му Иван Гешев веднага след клетвата на новия главен прокурор
Сотир Цацаров и наследникът му Иван Гешев веднага след клетвата на новия главен прокурор

Препоръките на Венецианската комисия за ограничаване на недосегаемостта на главния прокурор не са задължителни за България, а в дебатите за конституционни промени, инициирани от президента Румен Радев, липсва ясно формулиран проблем.

Това бяха основните послания, които новият главен прокурор Иван Гешев отправи към медиите, след като положи клетва и встъпи в длъжност на официална церемония в зала "Тържествена" на Съдебната палата в София.

Събитието бе уважено от председателя на парламента Цвета Караянчева, която предостави за случая официалния екземпляр на Конституцията. Липсваше обаче държавният глава за разлика от ръководителите на почти всички специални служби. Кабинетът бе представен от правосъдния министър Данаил Кирилов и вътрешния му колега Младен Маринов.

Вътрешният министър Младен Маринов и правосъдният му колега Данаил Кирилов
Вътрешният министър Младен Маринов и правосъдният му колега Данаил Кирилов

Освен досегашния главен прокурор Сотир Цацаров, гости на събитието бяха Васил Мръчков (оглавявал прокуратурата в периода 1987 – 1989) и Никола Филчев (начело на държавното обвинение в периода 1999 – 2006).

"Уважавайте съдиите. Не малцината, за които тогата се измерва с думите "политика" и "грантове"

"Уважавайте съдиите. Не малцината, за които тогата се измерва с думите "политика" и "грантове". Уважавайте съдиите, без които справедлива и правова държава не може да има", обърна се Цацаров към Иван Гешев.

Той определи като първо предизвикателство пред наследника си инициираните от президента Радев консултации за конституционни промени за мястото и ролята на прокуратурата. Тема, която самият Цацаров неведнъж е отхвърлял като ненужна.

Цацаров неглижира дебатите при президента

"Силно се надявам, че те нямат за цел евтин и безполезен политически и предизборен шум, а са за доброто на институцията и на всички български граждани. Каквито и дискусии да се водят по този въпрос, прокуратурата ще остане в системата на съдебната власт и не защото това е самоцел, а защото така тя може да работи ефективно, без да е подчинена на политическата конюнктура", заяви досегашният главен прокурор, който наскоро бе избран за шеф на антикорупционната комисия с огромно мнозинство от гласовете на всички парламентарни партии без "Воля".

Той не пропусна да спомене и критиците си, макар и без да ги назовава поименно: "Може би трябва да благодаря и на онези, които в продължение на седем години използваха политическата си кариера и пребиваването си по върховете на съда за ежедневни словесни и институционални атаки срещу прокуратурата и главния прокурор. Така и не разбраха, че ни направиха много по-силни."

Ейбрахам Линкълн и Васил Левски

"Цената си заслужава, защото тя е по-добра и правова държава, която да оставим на децата и внуците си. Спокоен съм, че всички заедно ще направим това, защото за мен и колегите важат думите на Ейбрахам Линкълн: "Може да вървим с малки крачки, може да вървим бавно, но никога не вървим назад". Всички трябва да помним думите на Апостола на свобода Васил Левски: "Дела трябват, а не думи", заяви в първото си слово като ръководител на държавното обвинение Иван Гешев.

Веднага след края на церемонията по встъпването си в длъжност, той отговори на няколко журналистически въпроси, използвайки възможността на свой ред да неглижира смисъла от консултациите за конституционни промени при президента.

Този дебат трябва да почне, когато е ясно, че има проблем"

"Аз не съм специалист по конституционно право. Ще кажа няколко неща. Когато инициираш дебат, логично е да го инициираш, защото имаш някаква тема. Темата трябва да е конкретна – виждам проблем, в какво – в конституцията. А не да дебатираш и да инициираш дебат най-общо, за да изясниш какъв е проблемът на този дебат. Този дебат трябва да почне, когато е ясно, че има проблем и да го обсъдиш как да бъде решен", коментира новият главен прокурор, уточнявайки няколко пъти, че не знае каква е темата, поставена от Румен Радев.

Въпреки това Гешев декларира, че ако прокуратурата бъде потърсена за становище, тя ще даде такова като в изготвянето му ще участва и "консултативен съвет от изтъкнати юристи", който той възнамерява да сформира още в началото на следващата година. Не разкри обаче нито неговите членове, нито бъдещите си заместници, посочвайки единствено, че те трябва да са хора, които "ще се справят с поставените им задачи, хора, които имат общи цели и работят в екип".

"Знаете ли какво е Венецианската комисия?"

Помолен да коментира препоръките на Венецианската комисия към Съвета на Европа за ограничаване недосегаемостта и влиянието на главния прокурор, Гешев попита журналистите дали знаят какво представлява този орган.

"Формално тeхните препоръки не са задължителни"


"Това е експертен съвет, който е в структура извън структурите на ЕС. Те имат огромно морално въздействие, но формално тeхните препоръки не са задължителни", посочи главният прокурор. Запитан как възприема препоръките, той беше лаконичен: "Като различни идеи, които трябва да бъдат обсъдени. В някои от тях има логика, други сочат, че не са изключително добре запознати с нашето законодателство, но в крайна сметка и това няма значение. Факт е, че българското правителство е поело ангажимент да спази тези препоръки и ангажиментът е – спазване на тези препоръки в рамките, повтарям, в рамките на българската конституция."

По този начин Гешев даде да се разбере, че напълно игнорира идеите на Съвета на Европа, които биха могли да се реализират само с конституционни промени. Според редица юристи сред тях попада и предложената от правителството фигура на "независим прокурор", който да има правомощията да разследва главния без да му докладва.

Обща снимка след церемонията, в която се включиха Данаил Кирилов, Сотир Цацаров, Васил Мръчков, Цвета Караянчева, Иван Гешев, Ася Петрова, Борислав Сарафов и Никола Филчев
Обща снимка след церемонията, в която се включиха Данаил Кирилов, Сотир Цацаров, Васил Мръчков, Цвета Караянчева, Иван Гешев, Ася Петрова, Борислав Сарафов и Никола Филчев

"Всички прокурори са независими. Всички магистрати, включително и всички прокурори, базират решенията си само на закона, вътрешното си убеждение и доказателствата по делото. Така че този термин "независим прокурор" е обиден към прокуратурата", заяви по този повод новият главен прокурор, след което отказа да отговаря на повече въпроси.

Първият му работен ден трябваше да продължи с това да председателства за пръв път заседание на Прокурорската колегия на ВСС. Вместо това той предпочете да даде интервю на живо пред таблоидния сайт "ПИК", който организира контрапротести в негова подкрепа по време на процедурата по избора му в съдебния съвет.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

XS
SM
MD
LG