Връзки за достъпност

Извънредни новини

Половината от руснаците имат положително отношение към ЕС и САЩ


Руски младежи по време на протест в Москва през миналата година (архивна снимка)
Руски младежи по време на протест в Москва през миналата година (архивна снимка)

Около половината от населението на Русия вече има положително отношение към Европейския съюз (ЕС) и САЩ, съобщи ДПА, позовавайки се на изследване на най-голямата руска социологическа агенция.

Според данните в проучването 52% от анкетираните се отнасят положително към ЕС, което е с 20 на 100 по-висок резултат от този през януари миналата година. Позитивно отношение към САЩ пък заявяват 47% от анкетираните, което е с 22 на 100 повече спрямо данните от началото на 2018 г.

Запитани за съюзника Китай, две трети от участниците в изследването изразяват положителна оценка, което е без промяна спрямо данните от миналата година. Нарастване има обаче на негативно настроените към съюзника на Русия – от 13 на 18% за близо две години.

Миналия месец "Левада център" констатира в подобно проучване, че повечето руснаци на възраст между 18 и 24 години искат да се изнесат за постоянно в чужбина, което представляваше най-високият процент от хора с такова намерение от 10 години насам, припомня "Медиапул".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG