Връзки за достъпност

Извънредни новини

Норвегия е осъдена в Страсбург по две дела за отнети деца


Норвегия е загубила две дела в Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ), заведени от чуждестранни майки, чиито деца са били отнети от социалните власти в Осло и изпратени в приемни семейства за по-добри грижи, съобщи в. "Сега".

Полякиня и сомалийка, живеещи в скандинавската държава, успяха да докажат, че практиката на институциите да се намесват в семействата може да противоречи на правото на личен и семеен живот съгласно чл. 8 на Европейската конвенция за правата на човека. Полякинята, посочена с инициалите А.С., ще получи 25 000 евро за морални щети, а сомалийката Мария Абди Ибрахим не е поискала парично обезщетение.

51-годишната А.С. се оплака, че норвежките власти не само са отказали да ѝ върнат детето, но са ѝ забранили да го вижда и дори са скрили от нея къде се намира, защото са смятали, че така то ще се чувства по-добре.

Тя живее в Норвегия от 1988 г. През 2009 г. родила недоносен син след изкуствено осеменяване и щяла да го отглежда като самотна майка. Но здравни консултанти забелязали още в родилния дом, че детето е недоразвито и препоръчали да остане в болницата. На четвъртия месец се обърнали към социалните служби, защото констатирали липса на връзка между него и майка му. Две години по-късно го дали за грижи в приемно семейство. Когато станало на 4 години, майка му си го поискала, но през 2015 г. градският съд отхвърлил молбата ѝ, защото момчето се било привързало към приемните си родители, а по служебна преценка тя не можела да му осигури подходящи грижи.

За да не разстройва детето си, съдът ѝ забранил всякакви контакти с него и запазил в тайна адреса му. Следващите съдебни инстанции отхвърлили апелативните ѝ жалби и последната ѝ надежда останал съдът в Страсбург, отбелязват в своя публикация в. "Сега".

36-годишната сомалийка Мария Абди Ибрахим през 2009 г. избягала в Кения, където родила син, когато била на 16 години. През 2010 г. пристигнала в Швеция, а оттам - в Норвегия, където има двама братовчеди, и поискала статут на бежанец. Отишла за помощ в хуманитарна институция "родител-дете" и оттам уведомили службите за закрила на децата, че животът на бебето е изложен на риск. Така било отнето от майката и настанено в приемно християнско семейство. Майката се обърнала към съда, но той първоначално ѝ позволил да го вижда само 6 пъти годишно по 1 час.

А през 2015 г. Върховният съд на Норвегия окончателно ѝ отнел родителските права. Не било уважено нейното искане да се запази контакт в интерес на неговите мюсюлмански културни и религиозни корени.

И двете решения се позоваха на позицията на Голямата камара на съда в Страсбург, която на 10 септември се произнесе по делото "Странд Лобен и други срещу Норвегия" - също за отнето дете.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG