Връзки за достъпност

Извънредни новини

Камарата на представителите гласува импийчмънт на Тръмп


Доналд Тръмп
Доналд Тръмп

Камарата на представителите в американския Конгрес гласува за импийчмънт на президента Доналд Тръмп. Той е третият държавен глава на САЩ след Андрю Джонсън и Бил Клинтън, срещу когото ще започне процедура по импийчмънт в Сената, която ще трябва да реши дали той да бъде отстранен от поста си.

Двата официални мотива, които бяха подкрепени от конгресмените в долната камара на Конгреса, са злоупотреба с власт и възпрепятстване на Конгреса. Първото обвинение беше подкрепено от 230 конгресмени при 197 против, а второто – от 229 при 198 против.

Обвиненията са свързани с опита на Доналд Тръмп да окаже натиск върху президента на Украйна Володимир Зеленски да разследва потенциалния му опонент при президентските избори през 2020 г. Джо Байдън, като постави като условие военната помощ за Киев. Американските закони забраняват да се използват служебни правомощия за принуждаване на чужда държава да се намеси в политическите процеси в САЩ.

В Сената Тръмп ще бъде изправен пред своеобразен съдебен процес, който ще бъде воден от председателя на Върховния съд. За да бъде отстранен президентът от поста си, трябват гласовете на две трети от сенаторите. Републиканската партия, която издигна Доналд Тръмп, има мнозинство в Сената.

Доналд Търмп коментира решението на Камарата на представителите по време на среща с избиратели в Мичиган. „Демократите искат да обезсилят гласовете на десетки милиони патриотични американци“, каза той. Той многократно е отричал да е извършил нещо нередно при разговорите си с Володимир Зеленски и е определял разследването в Камарата на представителите като „лов на вещици“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG