Връзки за достъпност

Извънредни новини

Европарламентът настоя Русия да отмени закона, който обявява журналисти за чужди агенти


Владимир Путин
Владимир Путин

Законът в Русия, с който чуждестранните медии и неправителствени организации се обявяват за чуждестранни агенти е неприемлив, се казва в позиция на Европейския парламент, гласувана в четвъртък. Евродепутатите призоваха Русия да отмени този акт.

Според парламента изискването за обозначаването на медии и публикации като “чуждестранни агенти” заплашва от стигматизиране на журналисти и може допълнително да застраши независимата журналистика в страната, както и че ограничава свободата на изразяване. То лимитира възможностите на медиите да се финансират и разрушава репутацията им.

Евродепутатите смятат, че глобите, предвидени в закона, целят да принудят неправителствените организации и медиите да харчат средствата си за плащането им, като така допълнително ограничават свободата на изразяване.

В позицията на Европарламента се казва, че законът противоречи на Конвенцията за човешките права на Съвета на Европа, и е в нарушение на анажиментите на Русия като член на организацията.

Европарламентът заклеймява закона, както и последните поправки за включването и на самите журналисти като физически лица, и настоява за отмяната на разпоредбите, които противоречат на международните стандарти.

В резолюцията е записано още, че парламентът се “противопоставя на методите на руските власти да използват силата на държавата за потискане на свободата на изразяване и свободното слово и по този начин да насаждат страх в обществото” и се призовават руските власти да подкрепят безпристрастността на медийните канали и да подобрят условията за работа на журналистите, така че да се избегне автоцензурата.

Документът призовава страните членки на ЕС да повдигнат въпроса в Съвета на Европа, където Русия е член, Венецианската комисия - да анализира закона, а Европейската комисия да заяви ясна позиция от името на ЕС.

Двама български евродепутати са сред съвносителите на текста - Андрей Ковачев и Ева Майдел от ЕНП (ГЕРБ).

Руският парламент одобри закон за “чуждестранните агенти”, който задължава руските неправителствени организации, частни лица, блогъри и медии, получаващи финансиране от чужбина, да се регистрират в Министерството на правосъдието като “организации, осъществяващи функции на чуждестранни агенти”, както и да маркират като такива публикациите и проектите си под заплаха от затвор до две години и глоби. Допълненията към закона бяха подписани от президента Владимир Путин на 2 декемри.

От началото на действието на закона вече 80 неправителствени организации са обявени за чуждестранни агенти, а други 45 са подали документи за регистрация.

Министерството на правосъдието е обявило за "чуждестранни агенти" десет медии досега. Това са "Гласът на Америка", Радио Свободна Европа/Радио Свобода, още седем специализирани или регионални сайта на РСЕ/РС, както и съвместният телевизионен проект на "Гласът на Америка" и РСЕ/РС - "Настоящее время".

  • 16x9 Image

    Йовка Димитрова

    Йовка Димитрова е работила 17 години във в. “24 часа” преди да замине като кореспондент на вестника в Брюксел през 2007 г. Сътрудничила е на bTV, BIT, dnes.bg и други издания по теми, свързани с функционирането на Европейския съюз. Намира логика в сложните европейски процедури и чар в бюрокрацията, която ги прилага.

Най-ново видео

Борисов - отново премиер. Възможно ли е
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:38 0:00
XS
SM
MD
LG