Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Защото не искаме Брекзит". Ще има ли нов референдум за независимост на Шотландия


Първият министър на Шотландия Никола Стърджън
Първият министър на Шотландия Никола Стърджън

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън ще изложи аргументите си за провеждане на нов референдум за независимост.

По думите й аргументите са "неоспорими след резултатите от проведените миналата седмица извънредни общи избори в Обединеното кралство".

Шотландската национална партия на Стърджън спечели 48 от общо 59 места в Шотландия и в четвъртък тя ще публикува документ, в който с подробности се обясняват мотивите за провеждане на второ допитване за независимост, съобщи БНР.

Стърджън ще призове британското правителство да даде правомощия на парламента на Шотландия за законно провеждане на референдума. Лондон е против подобна стъпка. Борис Джонсън твърди, че резултатът от допитването през 2014 година, когато гласоподавателите гласуваха с 55 процента за оставане в Обединеното кралство, трябва да бъде зачитан.

Стърджън обаче иска нов референдум през втората половина на следващата година, "защото Шотландия не иска Брекзит". Документът на Стърджън, озаглавен „Правото на Шотландия да избира“, изтъква, че нацията е получила ясен мандат да избира бъдещето си.

Консервативната партия на Борис Джонсън, която се представи изключително добре на изборите в другите части на Обединеното кралство, претърпя поражение в Шотландия, където загуби 7 от общо 13-те места, които имаше досега.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Прокурор, сенатор, вицепрезидент. Коя е Камала Харис
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:18 0:00
XS
SM
MD
LG