Връзки за достъпност

Извънредни новини

Германия забранява "терапиите за лечение" на хомосексуалност


Германският министър на здравеопазването Йенс Шпан

Федералното правителство на Германия одобри пълна забрана за прилагане на методи за „лечение“ на хомосексуална ориентация при непълнолетни, съобщи БТА, като се позова на информация от ДПА. Подлагането на деца под 18-годишна възраст на т. нар. терапии за трансформация ще се наказва с глоби и до една година затвор.

Такива наказания ще се налагат също и при склоняване на пълнолетни граждани да се подложат на такава терапия чрез принуда, заплахи или заблуда, например като не са били информирани за вредите от него, съобщи здравното министерство на Германия.

Законопроектът за забрана на методите за промяна на сексуалната ориентация трябва да бъде одобрен от долната камара във федералния парламент - Бундестага. Според министерството на здравеопазването се очаква законът да влезе в сила в средата на следващата година.

„Хомосексуалността не е болест, следователно терминът „терапия“ е заблуждаващ. Искаме да забраним, доколкото е възможно, тези т.нар. терапии, тъй като те често водят до тежки физически и психически страдания“, каза министърът на здравеопазването Йенс Шпан. Тази мнима терапия разболява хората, а не подобрява здравето им, допълни той. Според него забраната е важен социален сигнал към онези, които трудно приемат своята хомосексуалност, и им казва, че те са ценни такива, каквито са.

Досега нито едно научно изследване не е доказало, че е възможно сексуалната ориентация да бъде променена за постоянно. За сметка на това е научно доказано, че подобни „терапии“, които включват методи от разговори с „терапевти“ до електрошок, могат да доведат до депресия, чувство за тревожност, загуба на сексуално желание и по-голям риск от самоубийство, отбелязва здравното министерство на Германия. По данни на фондация „Магнус Хиршфелд“, цитирани от Дойче веле, в Германия ежегодно на методи за промяна на сексуалната ориентация се подлагат около 1 000 души.

В САЩ този брой е още по-голям. Проучвания на калифорнийския институт „Уилямс“ показват, че близо 700 000 души са преминали през такава терапия. Половината от тях са на възраст под 18 години. В по-голяма част от американските щати репаративната терапия все още е разрешена. Тя е забранена в щати като Калифорния, Вашингтон, Невада, Ню Йорк.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG