Връзки за достъпност

Извънредни новини

Платформата Airbnb не е агент за недвижими имоти и не ѝ трябва лиценз, за да работи в ЕС


Компанията Airbnb не е агент за недвижими имоти и не ѝ е необходим лиценз, за да извършва дейността си. Това се казва в решение на Съда на Европейския съюз от четвъртък по въпрос, отправен от френски съд, което определя онлайн платформата като „услуга на информационното общество“.

Противоположното решение би създало прецедент за европейските регулатори с потенциални последици за бизнеса на Airbnb и други подобни услуги на континента. То можеше да спре и работата на компанията във Франция, тъй като би означавало, че тя не се съобразява с френското законодателство. Airbnb от началото на делото настоява, че дейността ѝ се регулира от европейското законодателство в областта на електронната търговия.

Въпросът за същността на Airbnb беше отправен от френски съд, след като френската асоциация за професионален туризъм подаде жалба, че платформата не спазва френските законови разпоредби за отдаване на недвижимо имущество под наем.

Затова френският съд попита Съда на ЕС дали услуга, състояща се в свързване на наемодатели, притежаващи помещения за настаняване под наем, от една страна, с лица, търсещи такъв начин на настаняване, от друга страна, съответства на определението на понятието „услуги на информационното общество“.

Съдиите решиха, че платформата е такава услуга и направиха ясно разграничение с платформата за споделено пътуване Uber, която в решение на Съда в Люксембург от декември 2017 г. беше определена като таксиметрова компания вместо като услуга на информационното общество.

Обяснението е, че платформата ѝ е само помощен инструмент в бизнеса с недвижими имоти, чиито собственици могат да ги отдават под наем и по други канали. Освен това Airbnb няма отношение към стойността на наема, обявявана от собствениците (например не налага таван за нея). Uber от своя страна има много по-голям контрол върху транзакциите, които се извършват от предлаганата от нея услуга, и определя цените на превозите.

Airbnb приветства решението на Съда в Люксембург и обяви, че ще продължи да работи във Франция и други европейски държави както досега.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG