Връзки за достъпност

Извънредни новини

60 организации настояват държавата да не изгражда нова детска болница върху стар строеж


Старият стоеж в двора на Александровска болница

Над 3000 граждани и организации подкрепиха отворено писмо за спиране на обществената поръчка за построяване на Национална детска болница върху скеле в двора на Александровска болница. Очаква се в петък Министерството на здравеопазването да обяви консорциума, който ще изпълни поръчката.

Писмото е инициирано от лекари, архитекти и родители и е адресирано до президента, премиера, министъра на здравеопазването и националния омбудсман.

За 48 часа писмото е събрало подкрепата на около 60 граждански организации и хиляди лекари, архитекти, инженери, юристи, както и граждани.

„Задължение на държавата е да осигури възможно най-високия достижим стандарт на здравни грижи за всички деца. България е единствената държава в Европейския съюз, която няма специализирана национална детска болница. Това закъснение струва години изпитания за болните деца, техните семейства и лекуващи лекари", се казва в писмото..

Според инициаторите на петицията България може да използва натрупания световен опит и да създаде съвременно лечебно заведение, което отговаря на нуждите и стандартите за най-добра грижа за здравето на децата.

Само през 2019 г. през Специализираната болница за активно лечение на детски болести са преминали 5569 деца, от които 2223 – от София, и 3346 – от страната.

"Вместо това Министерството на здравеопазването обявява обществена поръчка за довършване на рушащия се строеж на територията на Александровска болница и определя цена за изпълнение въз основа на експертиза с данни отпреди 12 години“, се казва още в писмото.

Междувременно пациентски организации „Заедно с теб“ се противопоставиха на отвореното писмо със свое отворено писмо.

"Подкрепяме Министерство на здравеопазването за довършването на сградата в двора на Александровска за Национална детска болница. След проведени редица разговори с експерти по проектиране, строителство, лекари и администрация на Министерство на здравеопазването считаме, че решението е правилно и така ще се осигури бързо, организирано и качествено лечението на децата ни".

Обществената поръчка за строеж на сграда за Национална детска болница е на стойност 95, 5 млн. лв., като срещу тази сума избраният изпълнител ще трябва да възстанови и подсили 40-годишното железобетонно скеле в двора на Александровска болница. Камарата на архитектите оспорва идеята старото скеле да се ползва за нов строеж още от обявяването ѝ през юни.

Според архитектите процедурата може да бъде узаконена с поредица поправки в нормативни актове. Но дори това няма да реши по-сериозните проблеми, а именно – че конструкцията и заложените технически параметри не отговарят на съвременните изисквания за лечебно заведение, и че сградата ще бъде опасна.

Създаденият през 2017 г. инициативен комитет за построяване на университетска детска болница също е против намерението на министерството на здравеопазването.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG