Връзки за достъпност

Извънредни новини

България ще преговаря с 5 компании за АЕЦ "Белене"


Belene NPP construction site
Belene NPP construction site

Общо пет са компаниите в кратката листа, с които страната ни ще води преговори за АЕЦ "Белене". Това са "Атоменергопром", която е дъщерна на гиганта "Росатом", френската "Фраматом", Китайската държавна ядрена корпорация (CNNC), Корейската хидро-атомна корпорация, и американската "Дженерал електрик".

Петкова обясни, че компаниите "Фраматом" и "Дженерал Електрик" са включени в този списък, тъй като са заявили желание за участие в проекта.

По думите й "Фраматом" заявява желание да достави системите за сигурност за проекта и да финансира този дял от неговото участие. "Дженерал Електрик" също заявява желание за участие в проекта с производство на турбини и друго оборудване, като също заявява желание да осигури финансирането за тази част от проекта.

"Това е кратката листа. Основният ни аргумент да се спрем на тези пет компании са техният опит в изграждането на атомни електроцентрали, на второ място това е тяхната финансова стабилност и високият кредитен рейтинг, който тези компании имат. Безспорно това са компании, които са сред световните лидери в областта на ядрената енергетика", каза Петкова.

Обявеното намерение на правителството е проектът да се осъществи изцяло на пазарен принцип - без договори за задължително изкупуване на електроенергията от българската държава, без преференциални цени за изкупуването ѝ, без договори за разлика, без предоставяне на държавни и на корпоративни гаранции или други непазарни механизми за гарантиране на инвестицията.

Двама от кандидатите за стратегически инвеститор - "Росатом" и CNNC вече обявиха, че не харесват сегашната пазарна рамка на проекта и ще разчитат на някакъв вид държавна подкрепа от България за реализацията му, ако бъдат избрани за инвеститори, припомня “Капитал“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG