Връзки за достъпност

Извънредни новини

4-часовата пресконференция на Путин: санкции, интереси и промяна в конституцията


По време на годишната си пресконференция Путин обяви още, че Русия ще вземе ответни мерки срещу САЩ, ако страната задейства новите санкции срещу газопровода "Северен поток-2", каза днес руският президент Владимир Путин по време на годишната си пресконференция.

Американският Сенат прие тази седмица бюджета за отбрана, съдържащ санкции срещу "Северен поток-2", предвиден да доставя руски природен газ до Германия, припомня БТА. Очаква се газопроводът да заработи идните месеци.

“Ще отговорим с реципрочни мерки”, каза Путин. “Това, разбира се, ще се отрази на нашите междуправителствени отношения”, допълни той.

По-рано Кремъл критикува санкциите като нечестен опит да се запазят позициите на САЩ на европейския газов пазар.

“САЩ се опитват да поддържат изкуствената си доминация на европейските пазари и да принудят европейците да купуват от САЩ на по-високи цени, отколкото от близка Русия”, каза пред репортери по-рано тази седмица говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Руският президент каза, че е отворен за възможността да бъде променена конституцията, включително за предложения да се увеличат правомощията на парламента и да се ограничи броят на президентските мандати, които може да заема един човек, предаде Ройтерс.

Въпросът за конституционна промяна в Русия се следи внимателно заради спекулации относно политическите амбиции на 67-годишния Путин, отбелязва агенцията. Той е на власт вече 20 години - като президент или премиер - и трябва да се оттегли през 2024 г., когато ще изтече четвъртият му президентски мандат.

Според сегашната конституция, която забранява повече от два последователни президентски мандата, Путин не може веднага да се кандидатира отново за следващ мандат.

Путин каза, че е отворен към идеята за конституционна промяна, защото формулировката за поредните мандати "смущава някои политолози и обществени дейци". Той добави обаче, че този въпрос трябва да се обмисли внимателно.

"Едно нещо, което може да бъде променено за тези (президентските) мандати, е да се премахне уточнението за "последователни" (мандати). Вашият покорен слуга вече служи два мандата, след това напусна тази длъжност, и имаше конституционно право да се върне на поста президент, защото това вече не бяха два последователни мандата", напомни той за пътя, който извървя начело на Русия.

По този повод шефката на спонсорирания от държавата руски тв канал RT (Ар Ти) Маргарита Симонян обърна внимание, че това изявление на руския президент, който не казва нищо случайно, е добре премислено и че той всъщност е решил да се оттегли от президентството, предаде Франс прес.

Отговаряйки на друг въпрос, Путин изрази мнение, че бъдещите поколения ще дадат оценка на неговата дейност начело на Русия.

Президентът обърна внимание също така, че оценките, които му дават в чужбина, не влияят за отстояването на фундаменталните интереси на Руската федерация. Той каза, че отдавна е свикнал "да се отнася по съответен начин" към изказванията на различни политически дейци в различни страни за него и за Русия.

Годишната пресконференция на руския президент се случва в деня, в който Съветът на ЕС удължи действието на икономическите санкции за отделни области на руската икономика до 31 юли 2020 г., с което потвърди решението на Европейския съвет, взето миналата седмица.

Наложените санкции са насочени към финансовия сектор, енергетиката и отбраната, както и към изделията с двойна употреба. Първоначално те бяха въведени на 31 юли 2014 г. за една година в отговор на действията на Русия в Украйна и бяха допълнени през септември същата година, се отбелязва в съобщение на Съвета на ЕС.

Икономическите санкции, чието действие е удължено, включват ограничаване на достъпа до първичните и вторичните капиталови пазари на ЕС на пет големи руски държавни финансови институции и техните мажоритарно притежавани дъщерни дружества извън ЕС, както и на три големи руски енергийни дружества и три дружества в областта на отбраната. Налага се забрана за износ и внос на оръжия; забрана за износ на изделия с двойно предназначение за военна употреба или за военни крайни потребители в Русия; ограничаване на достъпа на Русия до определени чувствителни технологии и услуги, които могат да бъдат използвани за проучвания и производство на петрол.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG