Връзки за достъпност

Извънредни новини

Той връща водата в язовир „Студена“. Атанас Русев и планът му за спасяване на Перник


Атанас Русев
Атанас Русев

Той има план. План как да напълни язовир „Студена“ и да помогне на Перник да излезе от кризата. От повече от месец Атанас Русев чука по вратите на институциите, за да предложи своето решение. По първоначални оценки планът му може да увеличи притока към язовира, осигуряващ питейна вода на Перник, Батановци и няколко села в района, може да се увеличи с около 30 000 – 40 000 куб. м. вода на ден.

Идеята на Атанас Русев, който от десетилетия изучава карстовия район край село Боснек, е да се оптимизират наличните източници във водосбора на „Студена“ във Витоша, като се запушат незаконните отклонения и се почистят губилищата в коритото на река Струма, за да има максимална проводимост за водата, която потъва през тях в пещерна система и излиза отново на повърхността чрез извор „Врелото“. Във втория етап на плана му се предвижда извор, който досега не е бил част от водосбора на яз. „Студена“ да бъде добавен към него.

„Тези канали, които ние сега отпушваме и ревизираме, ако са в това състояние, в което ги заварихме, няма да проведат повече от 100 л/сек., дори да паднат страхотни дъждове. А след като ги оправим, те ще могат да проведат 300 – 400 л/сек. и повече, ако трябва. Това е смисълът на работата ни“, обяснява Атанас Русев.

Той получи разрешение от Министерството на регионалното развитие и благоустройството да започне изпълнение на плана си близо месец и половина след като предложи първите мерки.

„Чакахме новия кмет Станислав Владимиров да реагира две седмици. След това отидохме при Ирена Соколова (бившият областен управител на Перник - б.р.). После оставката ѝ беше поискана и загубихме още 20 дни. Това е загубено време, през което водата, която открихме, вместо да пълни яз. "Студена", отива на съвсем друго неизвестно място“, разказва Русев пред Свободна Европа.

Още на следващия ден след като получава разрешение, Атанас Русев заедно с екипа си и представители на МВР, се качва на Витоша, където открива незаконно водохващане, отклонявало големи количества вода. Вместо да пълни „Студена“, тя е отивала в неизвестна посока. Водохващането е отклонявало Палакарийския канал, от който при маловодие в река Струма трябва да влизат по 200-300 л/сек. Екипът на Атанас Русев запушва незаконното отклонение и водата отново е насочена към Струма, която пълни язовир „Студена“.

Инженерът открива и други нередности. В петък той съобщи, че съоръженията около извор „Врелото“, за който също стана ясно, че е отклонен към Радомир в условия на аварийна ситуация, каквато според екоминистерството не е имало обявена, са разбити с багер.

Обещано е финансиране от 340 хил. лева за плана, но по думите на Русев до момента такова не е предоставено. Той и екипът му от хидролози, хидрогеолози засега работят като доброволци. Проблем пред тях е и фактът, че до този момент не е обявено бедствено положение. Това има значение за правомощията, които те имат. „Имаме разрешение, имаме план, а все още ни бавят“, отбелязва той и напомня, че ако прогнозата за времето се сбъдне и падне сняг, работата на екипа ще бъде затруднена изключително много.

Атанас Русев от години е известен със своята дейност за опазване на природата. През 2008 г. той взима на концесия плаж „Корал“. Оттогава е активист в борбата с незаконното застрояване на българските плажове. Той се оттегля от бизнеса си през 2013 г. Продължава да е член е на сдружението „Да запазим „Корал“ и до днес. Като концесионер на плаж „Корал“ той сигнализира за смъртта на делфини, които периодично се изхвърлят от морето на плажа и повдига въпроса за неспособността на институциите да реагират и да открият причините животните да умират.

Атанас Русев е роден в София. Завършил е Националната природоматематическа гимназия в столицата, а след това и инженерна специалност в Машинно-електротехническия институт, сега Технически университет. Занимава се с мрежов дизайн и поддръжка на мрежи.

Конкретната задача, с която се е заел – да помогне „Студена“ да се напълни отново, Атанас Русев изпълнява със съзнанието, че прави това, което е по силите му и изтъква, че в другите водосборни райони на язовира сходни мерки могат да се приложат от хора, които ги познават добре. „Тези водоизточници зависят от природата, но зависят и от нас“, казва Русев. Той информира гражданите за предприетите от него и екипа мерки във фейсбук страницата „ВОДА за Перник“.

XS
SM
MD
LG