Връзки за достъпност

Извънредни новини

Импийчмънт на Тръмп. Какво стана и какво предстои


Доналд Тръмп
Доналд Тръмп

Между „историческо гласуване“ и „стратегическа грешка“. В тези крайности бяха коментарите, след като Камарата на представителите в Конгреса на САЩ гласува за импийчмънт на президента Доналд Тръмп. Той стана третият държавен глава на САЩ, чието потенциално отстраняване от поста ще се гледа от Сената. Преди него до изслушване пред горната камара на американския Конгрес са стигали процедурите по импийчмънт на Андрю Джонсън през 1868 г. и на Бил Клинтън през 1998 г.

Възможността Тръмп да стане първият президент в историята на САЩ, който да бъде отстранен от поста си обаче не е много вероятна. Причината е, че издигналата го Републиканска партия има мнозинство в горната камара на Конгреса. В зависимост от това кога започне процедурата в Сената, очакванията са тя да завърши повече от половин година преди президентските избори през 2020 г., а през това време Тръмп ще може спокойно да води предизборната си кампания.

Двата официални мотива за импийчмънт са злоупотреба с власт и възпрепятстване на Конгреса. Обвиненията са свързани с опита на Тръмп да окаже натиск върху президента на Украйна Володимир Зеленски да разследва потенциалния опонент на Тръмп в президентската надпревара през 2020 г. Джо Байдън и сина му Хънтър.

Според свидетелски показания американският държавен глава е поставил това като условие за среща между него и Зеленски във Вашингтон. Бяха изразени подозрения, че той е спрял военната помощ за Украйна именно с цел да накара Зеленски да разследва Байдън. Опитът за принуждаване на чужда държава да се намеси в избори противоречи на американските закони и е достатъчно основание за импийчмънт, ако бъде доказано.

Кои са другите президенти, подложени на процедура по импийчмънт

Освен Доналд Тръмп, срещу трима други президенти на САЩ са започвани процедури по импийчмънт.

Първата такава процедура е през 1868 г. срещу Андрю Джонсън, обвинен от Камарата на представителите в тежки престъпления заради опита му да смени секретаря по военните въпроси в разрез със закона. В Сената обаче не са събрани достатъчно гласове, за да бъде отстранен той от поста.

Срещу Ричард Никсън също е започната процедура по импийчмънт. Той е обвинен от комисията по правосъдие в Камарата на представителите във възпрепятстване на разследването на скандала Уотъргейт, в злоупотреба с власт и в отказ да съдейства на Конгреса. Той подава оставка преди да се стигне до разглеждане на въпроса от Сената.

През 1998 г. Бил Клинтън също е подложен на процедура по импийчмънт заради лъжесвидетелстване и възпрепятстване на правосъдието заради показанията си по време на дело за сексуален тормоз. В Сената отново не са събрани достатъчно гласове, за да бъде отстранен Клинтън от длъжност.


Какво се случи, какво предстои и има ли шанс Тръмп да бъде отстранен в крайна сметка от президентския пост?

Какво се случи досега

Разследването, което да установи извършил ли е Доналд Тръмп деяния, които да са основание за отстраняването му, започна след като анонимен разобличител подаде сигнал, че Тръмп е поискал от Володимир Зеленски да разследва Байдън и е поставил това като условие за отпускане на военна помощ за Украйна. На 24 септември председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси обяви, че започва разследване.

Последваха разпити при закрити врати в комисията по разузнаване в Конгреса. Жалбата на анонимния подател на сигнала беше представена пред конгресмените и от нея се разбра, освен всичко друго, че администрацията на Белия дом се е опитала да прикрие доказателства, уличаващи държавния глава в злоупотреба със служебно положение.

Бяха публикувани стотици страници доказателства. Сред тях са имейли, разменени между служители в посолството на САЩ в Киев, в които пише, че дипломати са предложили на Зеленски посещение във Вашингтон и среща с американския държавен глава в замяна на започване на разследване на членове на семейството на бившия вицепрезидент и настоящ кандидат за президент от демократите Джо Байдън.

В средата на ноември започнаха публичните изслушвания.

Беше разпитан временно изпълняващият длъжността посланик в Киев Уилям Тейлър, който каза, че за всичко, което Зеленски е искал от Тръмп, включително военната помощ, е било поставено условие украинският президент да обяви публично, че ще разследва Байдън. Свидетелства и посланикът на САЩ в Европейския съюз Гордън Сондланд, който потвърди думите на Тейлър само в частта им за срещата в Белия дом. Той каза също, че никога не е чул, че разследването трябва в действителност „да започне и да бъде приключено“. Други свидетели посочиха ключовата роля на адвоката на Тръмп Рудолф Джулиани.

Какво предстои да стане

Предстои своеобразен съдебен процес пред Сената. Камарата на представителите ще излъчи конгресмени, които ще поддържат обвиненията и ще изпълняват ролята на прокурори. Процесът ще бъде ръководен от председателя на Върховния съд, в случая съдия Джон Робъртс.

Преди началото на процеса, президентът ще бъде призован да отговори на обвиненията. Ако не го направи, това ще се смята за отричане на обвиненията. Освен това всеки от сенаторите ще може да предложи обвиненията да не се разглеждат. В зависимост от правилата, приети преди началото на заседанията, такова предложение може да бъде одобрено с обикновено мнозинство – т.е. половината от присъстващите сенатори.

Ако процесът започне, той ще бъде открит с изявления на адвокатите на Белия дом и на конгресмените, избрани да поддържат обвиненията на Камарата на представителите. След това сенаторите могат да задават въпроси, може да изискват доказателства и повторни разпити на свидетели. В края на процеса сенаторите ще обсъдят въпроса при закрити врати и след това ще гласуват по всяко едно от обвиненията.

Ще бъде ли отстранен Тръмп от президентския пост

Засега възможността Тръмп да стане първият президент в историята на САЩ, който е отстранен от поста си, изглежда малко вероятна. Причината е, че за да бъде осъществен импийчмънт две трети от сенаторите трябва да гласуват за това. В 100-членния Сенат Републиканската партия, която издигна Тръмп, има 53 места. Демократите имат 45 членове на Сената, а останалите двама са независими. Шансът да бъдат събрани 67 гласа за отстраняване на Тръмп не е висок.

Анализ на „Вашингтон пост“ на начина, по който сенаторите са гласували за отстраняването на Бил Клинтън през 1998 г. показва, че решенията им зависят в по-голяма степен от политическите им позиции, вместо от юридически аргументи. Затова шансът републиканците да гласуват за отстраняване на Тръмп е нисък, пише изданието.

На базата на предишни изказвания на настоящите сенатори и на техните политически позиции по други въпроси, изданието прави заключението, че няколко умерени републикански сенатори може да гласуват срещу Тръмп, но дори с тях, в Сената не би се събрало достатъчно мнозинство за отстраняването му.

XS
SM
MD
LG