Връзки за достъпност

Извънредни новини

Биг Брадър гледа: Полицията в Русия не позволява шеги с лика на Путин


Заради разлепването на плакатите с лика на Путин студентите са били заплашвани от Вътрешното министерство на Русия
Заради разлепването на плакатите с лика на Путин студентите са били заплашвани от Вътрешното министерство на Русия

Искали са да се позабавляват, казват те. Наричат себе си "Бригадата" и са студенти активисти от Петрозаводск, столицата на регион Карелия в североизточна Русия.

Те лепят по спирки и сгради плакати с лика на президента Владимир Путин, наподобяващ Биг Брадър, придружен с надписи като „мемето е смешно, но реалността е ужасяваща“. Но тяхната шега май не е била смешна на всички.

Действията на младежите провокира вътрешното министерство, което за изненадващо кратко време успява да ги издири. Това се случва въпреки факта, че младежите се изявяват в тъмните часове на денонощието, а освен това носят и маски. Според студентите полицията е знаела телефонните им номера и полицаите са се свързали с тях със смразяващи кръвта послания.

„От вътрешното министерство ни се обадиха и ни казаха: „Прецакани сте“, казва един от студентите пред Радио Свобода и настоява за анонимност заради страх от последствия.

Полицаите, казва той, ни предупредиха, че може да бъдем подведени под отговорност по член 282 от руския наказателен кодекс. Това е текстът, който забранява проявите или изявленията, проповядващи етническа, религиозна или друг вид омраза, както и обществено разногласие.

От представителството на вътрешното министерство в Карелия отказват да коментират обвинението в заплаха.

Всичко това идва в момент, в който критиците на Кремъл твърдят, че правителството на Путин се опитва да потисне всяко потенциално разногласие, смазвайки свободата на изразяване.

Жителите на Петрозаводск, който е с население от 280 хил. души, се будят на 9 декември в град, из който са разлепени плакати с лика на Владимир Путин на кърваво червен фон, който сякаш зорко ги наблюдава.

Думите под плакатите гласят: „Крим е мой“, „Никой нищо да не прави“, „2000-2024, хайде пак“ - последното е намек за годините, в които Путин е на власт като президент или премиер.

Постер с надпис "Крим е мой"
Постер с надпис "Крим е мой"

Осем различни вида плакати са разлепени из града, като общата им бройка остава неизвестна. Те обаче бързо са свалени от полицията.

„Артистичен вандализъм“

Постерите бързо привличат вниманието на хора в социалните мрежи, а повечето от тях ги одобряват.

„По-яко е, отколкото просто да кажеш нещо“, коментира потребител в социалната мрежа VK.

Членове на групата заявяват, че шегата с плакатите и скорошната кампания с графити, насочена срещу кмета на Москва Сергей Собянин, което те наричат „артистичен вандализъм“, са били „повече забавление, отколкото политически акт, поне засега“.

„Ще видим какво ще излезе. Разбира се, ще бъде страхотно да кажем, че се надяваме действията ни да доведат до някаква промяна в страната, но сме реалисти. Основната ни цел е да грабнем вниманието на хората. Искаме да раздвижим малко нещата в Петрозаводск, тук нещата са болезнено скучни“, казва един от студентите.

Въпреки всички действия, взети с цел да запазят анонимноста си, студентите са били сигурни, че накрая властите ще стигнат до тях.

„Навсякъде в Петрозаводск има камери. Знаем това. Ако искат да те намерят, ще те намерят. Знаехме това от самото начало“, казват от групата.

Все пак, не са очаквали, че всичко ще се развие толкова бързо.

Също така, студентите са смятали, че ще бъдат обвинени във вандализъм, а не в извършване на престъпление по член 282, за което могат да влязат в затвора до шест години.

„Наистина е изненадващо колко бързо се развиват нещата. Стряскащо е да мислим какво е следващото, което ще се случи. Надяваме се да не се стане нищо ненормално и никой да не влиза в затвора“

От вътрешното министерство не отговарят по никакъв начин на момчетата.

„Какво твърдят е изцяло тяхна работа“, казаха властите пред Радио Свобода.

XS
SM
MD
LG