Връзки за достъпност

Извънредни новини

Белият дом е спрял военната помощ за Киев веднага след разговора Тръмп-Зеленски


Доналд Тръмп
Доналд Тръмп

Белият дом е наредил спирането на военната помощ за Украйна само 91 минути след разговора между президентите Тръмп и Зеленски, който е в основата на процедурата по импийчмънт на американския президент. Това става ясно от имейл на институцията, разпространен от разследващия неправителствен Център за обществена почтеност.

В телефонен разговор, проведен на 25 юли 2019 г., президентът Тръмп се обръща към своя украински колега с искане да "огледа" украинския бизнес на Хънтър Байдън, син на потенциалния опонент на Тръмп в следващите президентски избори в САЩ. Два месеца по-късно демократите откриха процедура по импийчмънт срещу Доналд Тръмп за злоупотреба с власт и възпрепятстване на Конгреса. Преди седмица първото обвинение беше подкрепено от 230 конгресмени при 197 против, а второто – от 229 при 198 против.

Тръмп се обвинява в това, че е обвързал военната помощ за Киев с провеждането на разследване на Байдън.

Според имейла, публикуван в неделя, замразяването на военната помощ за Киев е било наредено час и 31 минути след разговора на двамата държавни лидери. Автор на имейла е Майкъл Дъфи, служител в бюджетния отдел на Белия дом. От администрацията на президента обаче твърдят, че кореспонденцията е извадена от контекста и че решението средствата за Украйна да бъдат блокирани, е било взето още на 18 юли, седмица преди телефонния разговор между двамата президенти.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG