Връзки за достъпност

Извънредни новини

НЕК е глобена с 10 000 лева за замърсяване на река Въча


Мазните петна в река Въча са забелязани от жители на Кричим на 14 декември
Мазните петна в река Въча са забелязани от жители на Кричим на 14 декември

"Националната електрическа компания" (НЕК) ще трябва да плати глоба в размер на 10 000 лева заради замърсяване на изтичащи води от ВЕЦ "Въча 1", съобщи БНТ във вторник. Мазните петна във водата на река Въча бяха забелязани от жители на Кричим още на 14 декември.

По случая е извършена проверка на Басейнова дирекция "Източнобеломорски район", Регионалната инспекция по околната среда и водите и Регионалната лаборатория в Пловдив. Експертите са установили 0.24 мг/л нефтопродукти.

Предполагаемият замърсител е изтекло масло от ВЕЦ-а при авария или от една от турбините, уточни БНТ. Всички допълнителни изследвания, направени от екоинспекторите на почти 20 показатели, показаха, че има превишение на допустимите нива на нефтопродукти. Видимо е установен и мазен филм във водите на река Въча. НЕК може да обжалва наложената глоба.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG