Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Няма мотиви". Годеницата на журналиста Хашоги осъди делото за убийството му


Хатидже Дженгиз
Хатидже Дженгиз

Годеницата на убития през 2018 г. саудитски журналист Джамал Хашоги осъди делото за покушението му, приключило в понеделник със смъртни присъди за петима души, които бяха осъдени при закрити врата без възможност да говорят публично.

"За това решение няма мотиви, нито каквото и да било обяснение", коментира Хатидже Дженгиз пред ДПА, питайки: "Кой им даде заповеди за убийството? Защо не им беше позволено да говорят публично?"

Тя призова екзекуциите на подсъдимите да не бъдат изпълнявани, защото "ако тези хора бъдат екзекутирани без никаква възможност да говорят открито или да дадат обяснения, може никога да не разберем истината за това убийство".

Специалният докладчик на ООН за извънсъдебни убийства Анес Каламар описа процеса като "пародия", която не е идентифицирала поръчителите или онези, които "подбудиха, позволиха убийството или си затвориха очите за него, като престолонаследника".

Убийството на Кашоги беше широко осъдено в чужбина. То засенчи реформите, лансирани от престолонаследника принц Мохамед бин Салман за привличане на инвеститори и туристи в консервативното кралство.

Саудитският журналист беше убит, след като влезе в саудитското посолство в Истанбул на 2 октомври 2018 г. Той отишъл там да вземе документи, за да уреди брака си с Дженгиз, която го чакала отвън, приопомня БТА.

Процесът за убийството му продължи една година и бе критикуван заради пълната си секретност. Преди ден Европейският съюз осъди смъртните присъди, наложени на петимата подсъдими и също наблегна на необходимостта всички замесени в убийството да бъдат съдени.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG