Връзки за достъпност

Извънредни новини

Борисов с идея: Всички ВиК дружества да се обединят в едно държавно


Премиерът Бойко Борисов предлага да се обсъди идеята ВиК дружествата да се обединят в едно държавно дружество. Целта, по думите му, е “да може по-добре да се контролира инфраструктурата и да се правят ремонти и рехабилитация на водопроводната мрежа”, съобщава БТА.

По време на правителствено заседание той посочи, че проблеми има в много градове.


"С един кран можеш да спираш водата на един цял град и това да доведе до 150 аварии, с всички последствия ако това стане преди избори, каза Борисов. В Перник са главният секретар на МВР и началникът на полицията и масово в страната се уплашиха. Всяка партия като дойде на власт, пита първо за ВиК дружествата и сега разбирам защо", каза Борисов.

Водопроводната мрежа в Перник е от 1952-1953 година и тръбите и са безобразно състояние, отбеляза той. “Пропуснато е златно време, и сега, в условията на криза, сме разпоредили да се направи изцяло нов магистрален водопровод. С него ще се намалят загубите на вода и няма да се злоупотребява и да се краде вода, посочи премиерът. В града трябва да се командироват поне четири екипа от съседни градове да помагат в ремонтите на мрежата. Всеки час трябва да се ползва, за да се успокоят хората. Вина може да се намери на всеки участвал в управата на града”, каза Борисов.

Междувременно пред БНР кметът на Перник Станислав Владимиров обяви, че бедственото положение в града да бъде продължено до края на месец януари.

Камелия Радева от “Спаси Перник” подчерта, че трябва да стане ясно кой е виновен за ситуацията в града.

По-рано през деня, пред Нова телевизия министърът на икономиката Емил Караниколов не отговори на въпрос дали отговорността е на Министерството на околната среда или на регионалното развитие. “Отговорност ще бъде търсена”, отговори той на въпрос дали в основата на проблема стоят министрите Нено Димов и Петя Аврамова.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG