Връзки за достъпност

Извънредни новини

Главният прокурор взема разследването за Перник под специален надзор


Главният прокурор Иван Гешев взима на специален надзор досъдебните производства за водната криза в Перник. Те са образувани в Специализираната прокуратурата и в Окръжна прокуратура в Перник срещу длъжностни лица от общинската и областната администрация, както и срещу ВиК дружеството.

Специализираната прокуратура води разследване срещу длъжностни лица от общинската и областната администрация за безстопанственост (по чл. 210 ал.1 от НК). В съобщението на държавното обвинение не е посочено кои са разследваните. Споменато е само, че в периода 2017 - ноември 2019 г. те не са положили достатъчно грижи за водопреносната и водоснабдителната мрежа в община Перник. Също така длъжностните лица не са положили достатъчно грижи за за стопанисването на водния ресурс в язовир "Студена". В резултат на това са настъпили значителни вредни последици.

В хода на досъдебното производство трябва да се изясни кога е бил достигнат критичния минимум на водата на язовир "Студена", дали е имало и какви са водните загуби в периода 2017 - 2019 г., дължащи се на амортизирани експлоатационни съоръжения.

Освен това разследващите трябва да изяснят извършвани ли са метеорологични, хидрологични и воднобалансови оценки на язовира и ако да – кога, допълва Медиапул.

Според съобщението на прокуратурата ще се провери още и дали с разрешителните за водовземането и ползването на водите от язовир "Студена" са пренасочвани води към други населени места и промишлени потребители, както и дали е имало незаконно разходване.

Предмет на разследването са длъжностни лица във "ВиК-Перник" ООД, община Перник, Областна администрация и Басейнова дирекция-Западнобеломорски басейн в Благоевград.

В Окръжната прокуратура в Перник се води досъдебно производство срещу длъжностни лица от "ВиК - Перник" за безстопанственост (по чл. 219, ал. 1 от НК). Разследването се води от екип от прокурори от Окръжната прокуратура и от служители на Областната дирекция на МВР в Перник.

В хода му трябва да се изяснят и евентуални данни за нарушаване на целостта на хидротехническо съоръжение от Паракарийския деривационен (воден) канал в местността "Кокалов егрек", където е отклонявана вода за село Ярлово, община Самоков.

По разпореждане на главния прокурор Иван Гешев разследванията са взети на специален надзор. Надзорът ще се извършва лично от прокурор от отдел "Специализиран" във Върховната касационна прокуратура.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG