Връзки за достъпност

Извънредни новини

Бивша топ банкерка е оневинена за конфликт на интереси във връзка с КТБ


При поставянето си под специален надзор КТБ беше четвъртата по големина банка в България
При поставянето си под специален надзор КТБ беше четвъртата по големина банка в България

Бившата шефка на банковия надзор в БНБ Нели Кордовска е окончателно оневинена за наличие на конфликт на интереси заради изтеглянето на близо 64 хил. евро на каса в КТБ часове преди банката на Цветан Василев да бъде поставена под специален надзор. Това реши Върховният административен съд (ВАС), цитиран от “Сега“.

Така магистратите не признаха изводите, до които стигна комисията за борба с корупцията по върховете на властта (КПКОНПИ), която разследва случая 4 години.

Комисията обяви, че е установила, че в последните работни минути на 19 юни 2014 г., точно преди КТБ да бъде поставена под специален надзор от БНБ, Кордовска е изтеглила 64 195 евро от банката. Според КПКОНПИ тя е успяла да спаси вложенията си благодарение на вътрешна информация за предстоящите действия на БНБ, за които е знаела като директор на надзора. По този начин Кордовска е била привилегировано положение спрямо останалите вложители на КТБ.

От 18 юни в банката на Цветан Василев е действала надзорна инспекция. Кордовска е имала достъп до счетоводната и информационната система на банката като ръководител на екипа, извършващ надзорна инспекция в банката на Цветан Василев.

Съдът обаче отхвърля изводите на комисията, тъй като има информация за засилено теглене на средства от сметки на клиенти на КТБ от 12 юни, седмица преди Кордовска да закрие влога си.

ВАС приема, че КПКОНПИ е взела решението за Кордовска, без да бъдат изяснени фактите и обстоятелствата от значение за случая. Както и че изводите за нарушенията на Кордовска се базират само на предположения въз основа на длъжностната ѝ характеристика, пише “Медиапул”.

“Фактът на засилено теглене на депозити е бил публично известен“, се казва в решението на висшите съдии. Няма доказателства, че на 19 юни Кордовска е имала служебна информация, че банката ще бъде поставено под специален надзор.

Пред Върховния административен съд прокуратурата пледира в полза на обявяването на Нели Кордовска в конфликт на интереси. Прокурорът по делото твърди, че към 19 юни тя е разполагала със служебна тайна за състоянието на КТБ, опасността от неплатежоспособност на банката и наличие на основания за поставянето ѝ под специален надзор. Тази информация е била на разположение на ограничен кръг хора и не е била публично известна. Тя е изтеглила депозита си в 17,09 ч, извън работното време на банката, което е до 16.30 ч., обяснява прокурорът. Според обвинението Кордовска е използвала служебната информация в свой частен интерес, получила е парите си и е избегнала неблагоприятните последици, свързани със специалния надзор – блокиране на паричните суми за 5 месеца, намаляване на лихвите, и т.н.

“Кордовска не е била мотивирана от публичната, а от служебната информация, с която е разполагала. Тя не е опровергала това по време на делото“, пледира още прокурорът.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG