Връзки за достъпност

Извънредни новини

Жертвите на атентата в Могадишу наближават 100, сред тях има чужденци


Терористичният акт е най-кървавият от 2017 г., когато при подобна атака загинаха 500 души
Терористичният акт е най-кървавият от 2017 г., когато при подобна атака загинаха 500 души

Близо 90 са вече жертвите от атентата с кола бомба, избухнала в събота в сомалийската столица Могадишу. Сред тях има поне четирима чужденци, съобщава агенция Ройтерс като се позовава на външния министър. Тяхната самоличност не се съобщава, но се смята, че поне двама от тях са турски граждани.

Експлозив, пренасян с камион, избухна в сутрешния час пик на полицейски пукт за проверка на сигурността в сомалийската столица. Сред потвърдените жертви има служители на реда, както и много цивилни граждани, включително студенти, чийто автобус се е намирал в непосредствена близост до колата-бомба, както и деца, отиващи на училище.

Доктор Мохамед Юсуф, директор на болница "Мадина", съобщи че при тях са докарани 73 тела. Според шефа на местната Бърза помощ ранените са поне 50.

Установяването на точния брой на жертвите и на пострадалите при такива атентати в Сомалия не е лесна задача, защото властите са дали инструкция на медицинския персонал да не съобщават подробности, а на журналистите е забранено да отиват на местата, където са извършени терористични атаки, отбелязва Ройтерс.

Свидетел, цитиран от Ройтерс, живеещ наблизо, излязъл от къщи веднага след взрива да види какво става и преброил най-малко 13 трупа. "Десетки други крещяха за помощ, но полицията незабавно откри стрелба и аз бързо се прибрах у дома", каза той.

Друг свидетел, цитиран от АП, разказва: "Видях много мъртви тела на земята. Някои от мъртвите бяха полицаи, но повечето бяха ученици".

Кметът на Могадишу майор Омар Мухамуд потвърди пред репортери, че повечето от жертвите са деца и ученици, както и студенти, минаващи оттам с автобус. На снимки от местопроизшествието се виждат обгорели каросерии на коли и окървавени тела, а над града се издига гъст облак дим.

Мъж помага на ранен при атентата на оживено кръстовище в сомалийската столица Могадишу
Мъж помага на ранен при атентата на оживено кръстовище в сомалийската столица Могадишу

Никой засега не е поел отговорност за кървавия атентат, но свързаната с терористичната мрежа Ал Каида ислямистка групировка "Аш Шабаб" често извършва подобни актове. Групировката, която се стреми да свали подкрепяното от ООН правителство, бе изтласкана от столицата Могадишу преди няколко години, но продължава да контролира чрез рекетьорска "данъчна" система части от централните и южните райони на Сомалия и да извършва нападения срещу популярни и оживени места като кръстовища и хотели в крайморската столица.

Екстремистите от "Аш Шабаб" вече могат сами да си изработват експлозиви, предупредиха в началото нагодината експерти от ООН, наблюдаващи спазването на санкциите срещу Сомалия. Преди това групировката разчиташе на пленено оръжие от мироопазващите сили от Африканския съюз.

Днешният атентат напомня за най-кървавия досега, извършен от "Аш Шабаб" през 2017 година, когато загинаха над 500 души. Групировката тогава не посмя да поеме отговорност за взрива, който предизвика изблик на гняв сред местното население.

Сомалия е раздирана от вътрешни конфликти и междуособици от 1991 г. насам, когато военните племенни вождове свалиха диктатора Сиад Баре, а след това започнаха междуособици помежду си.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG