Връзки за достъпност

Извънредни новини

По-високи данъци в София за замърсяващи коли и при сделки за придобиване на имущество


Кметът на София Йорданка Фандъкова, председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков и зам.-председателят проф. Иво Петров
Кметът на София Йорданка Фандъкова, председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков и зам.-председателят проф. Иво Петров

На извънредно заседание в понеделник Столичният общински съвет (СОС) прие предложението на кмета на София Йорданка Фандъкова за повишаване на данъците за най-замърсяващите и мощни автомобили, както и на данъка за възмездно придобиване на имущество, предаде БТА.

За колите с най-малка мощност увеличението е от 3 до 10 лв., като то е за автомобилите с по-ниски екостандарти. За автомобилите до 100 конски сили, които са най-масовите, увеличението е между 7 и 40 лв., като 40 лв. е за колите с екостандарти Евро 0,1,2. За автомобилите със стандарти Евро 3 и 4 увеличението е със 17 лв. От тази промяна Столичната община очаква да събере около 18 млн.лв. през 2020 г.

"Всички говорим за по-чист въздух, затова и смятам, че това е най-логичната мярка. София е последната столица, в която съществуваше тази несправедливост до момента", посочи Фандъкова.

СОС прие промяна в данъка за възмездно придобиване на имущество. Това са средствата, които общината придобива от сделките с имоти или с автомобили, поясни Фандъкова. Предложението на общината е данъкът от 2,5 процента, както е в момента, да бъде повишен на 3 процента. Фандъкова съобщи, че в София годишно се правят коло 115 000 сделки с имоти и автомобили.

Очакваните допълнителни приходи от този данък са около 20 млн.лв., с които ще бъдат гарантирани повече средства за ремонт на улиците и тротоарите в кварталите. Половината от тези средства ще бъдат предоставени директно на районните кметове за изпълнение на техните програми за ремонт на улици и тротоари. Останалата половина от средствата ще бъдат в програмата на общината за тези ремонти, каза Фандъкова.

Промените бяха одобрени с гласовете на ГЕРБ и техните партньори. Групите на БСП и "Демократична България", както и Борис Бонев не подкрепиха днешното решение на Столичния общински съвет за повишаване на данъците.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG