Връзки за достъпност

Извънредни новини

Военен кораб ще евакуира хиляди хора, блокирани от пожарите в Австралия


Корабът от австралийския боен флот може да побере до 1000 души на борда си за един курс
Корабът от австралийския боен флот може да побере до 1000 души на борда си за един курс

Кораб от австралийския боен флот пристигна в четвъртък в крайбрежния град Малакута, щата Виктория, за да евакуира хиляди местни жители и туристи, блокирани на крайбрежието от бушуващите последните дни пожари, предаде ДПА.

По информация на Министерството на отбраната на Австралия на борда на кораба могат да се качат до хиляда души за един курс. На плавателния съд има храна, вода и лекарства, уточни БТА.

Част от разрушените къщи в Нов Южен Уелс , Австралия
Част от разрушените къщи в Нов Южен Уелс , Австралия

В градчето, на около 500 км източно от Мелбърн, пребивават 4000 души, които заради наближаващите пламъци от вторник са потърсили спасение на морския бряг. Малакута има населениe около хиляда души, но е популярна ваканционна дестинация през лятото.

По-рано в четвъртък противопожарните служби в щатите Виктория и Нов Южен Уелс приканиха туристите и всички приходящи да напуснат зоните с пожари заради очакваните високи температури в края на седмицата, които могат да провокират допълнително разрастване на огъня.

Австралийската метеорологична служба обяви, че замърсяването на въздуха в столицата Канбера е двайсет пъти над нивото на безопасност за здравето и че заради дима от пожарите в момента това е най-замърсеният град в света.

Горските пожари бушуват в югоизточните части на Австралия от октомври. Огънят е опустошил над 5.36 милиона хектара, което е по-голяма площ от Дания или Холандия. Над 1400 жилища са унищожени, а жертвите засега са 14, като сред тях има и пожарникари.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG