Връзки за достъпност

Извънредни новини

Омбудсманът иска прокурорска проверка на 24 смъртни случая в дом за хора с деменция


В България има 14 домове за хора с деменция, чиито капацитет е общо за 850 души (илюстративна снимка)
В България има 14 домове за хора с деменция, чиито капацитет е общо за 850 души (илюстративна снимка)

Главният прокурор Иван Гешев да разпореди проверка в Дома за пълнолетни лица с деменция в село Горско Косово, поиска в четвъртък националният омбудсман Диана Ковачева заради 24 смъртни случая само за една година.

"Като омбудсман считам, че това представлява голям процент починали от общия брой настанени лица, дори като се вземе предвид спецификата на заболяванията им", заявява тя в сигнала си.

Домът за хора с деменция в Горско Косово е с капацитат от 60 души, като в момента там са настанени 57, става ясно от доклад на дирекция Национален превантивен механизъм (НПМ) към омбудсмана, която е извършила внезапна проверка в здравното заведение през декември. НПМ се занимава именно с институциите, в които са настанени деца и пълнолетни без да могат да напускат доброволно като затвори, интернати, социални домове за деца и възрастни, психиатрии, центрове за нелегални мигранти и бежанци.

"Случай на скоро настанено лице с декубитални рани, които не са обработени 4 дни"

Подчинените на Ковачева са констатирали в Дома за хора с деменция в Горско Косово изключително лоши условия на живот и системно неглижиране на техните нужди. Като пример е посочен "случай на скоро настанено лице с декубитални рани, които не са обработени в продължение на 4 дни поради отсъствие на медицинската сестра".

"Независимо, че през 2013 г. екип на НПМ е проверявал този дом и е отправил препоръки към Министерство на труда и социалната политика и към кмета на община Сухиндол за подобряване на предоставяната грижа, в настоящата проверка констатациите са сходни", посочва още Ковачева в сигнала си до Гешев.

Сред тях са лоши санитарно-битови условия за живот за настанените и пренаселеност в стаите. Домът разполага само с два санитарни възела и един душ за всички 57 настанени. Коридорът на спалните помещения е отделен от административната част с решетка, която е заключена, а хората, които могат да се движат, излизат навън само с придружител.

Проверяващите определят в доклада си отношението към настанените в дома като унизително. Освен това предупреждават, че "има предпоставки за увреждане на физическото и психично здраве на настанените лица поради обстоятелството, че няма възможност за постоянно наблюдение в стаите, тъй като мониторът е в кабинета на управителя".

"Над леглата е имало алармени звънци, повечето от които към момента не работят"

"Над леглата е имало алармени звънци, повечето от които към момента не работят. Това намалява гаранцията за сигурност на лицата и своевременната реакция на персонала", е констатирал още екипът на НПМ, подчертвавайки, че ситуацията в здравното заведение нарушава Конвенцията на ООН против изтезания и други форми на жестоко, нечовешко или унизително отнасяне или наказание.

Освен главния прокурор, омбудсманът Диана Ковачева е сезирала още Министерството на труда и социалната политика и кметът на Сухиндол инж. Пламен Чернев, който се явява доставчик на социалната услуга, предоставяна от Дома за хора с деменция в село Горско Косово. В страната има още 13 такива подобни домове като най-големият е в Русе и капацитатът му е за 120 души.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG