Връзки за достъпност

Извънредни новини

Турция иска да спре близо четвърт милион бежанци от Сирия


Бежанци от сирийската провинция Идлиб

Между 200 и 250 хиляди души бягат от сирийската провинция Идлиб към Турция, но Анкара не иска да ги допусне да влязат в страната. Това стана ясно от изявление на турския президент Рeджеп Тайип Ердоган.

Така той потвърди данни на ООН, която на 27 декември съобщи, че 235 хиляди цивилни бягат от последния район в Сирия, който се контролира от противници на подкрепяния от Русия Башар ал Асад. Именно въздушните удари, нанасяни от руски и сирийски самолети, са основната причина за новата бежанска вълна.

"В момента 200 - 250 хиляди мигранти се движат към границите ни, опитваме се да ги спрем с известни мерки, но не е лесно, пък и те са хора все пак", заяви Еррдоган по време на конференция в Анкара.

През януари в турската столица се очаква посещение на германския канцлер Ангела Меркел, като сред основните теми ще е сделката на ЕС за помощ за Турция срещу спиране на евентуална нова мигрантска вълна към Европа. В момента на територията на страната има около 3.7 милиона сирийци.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG