Връзки за достъпност

Извънредни новини

Джейми Кларк, който отведе сина си в Монголия, за да го откъсне от телефона


Джейми и Коб Кларк
Джейми и Коб Кларк

Искате да се превърнете в Instagram звезда или да отървете детето си от зависимостта му от телефона? И в двата случая можете да отидете в Монголия. Канадецът Джейми Кларк прекоси страната със своя тийнейджър, за да го излекува от зависимостта му от смартфона и мобилните приложения.

Джейми и Коб потеглят от Калгари, Канада през юли и за два месеца изминават над 2200 км из Монголия на мотор, кон и камила, следвайки пътя на Чингиз Хан. Когато не пътуват, говорят и съзерцават звездите. Но без телефони. Това е условието.

И докато бащата се вглъбява в мислите си, почти медитирайки в безкрайността на монголските степи, за 18-годишния му син това не е удоволствие, разказва Би Би Си, след като двамата публикуваха дневника на пътешествието си.

"Господи, това е ужасно. Не мога да остана насаме с мозъка си по този начин“, възкликва Коб по време на една от усамотените им вечери в палатка, нейде из монголската пустош.

Джейми Кларк - скиор, планинар и катерач - предприема далечното пътуване, разтревожен, че губи връзката със сина си.

“Коб е от онези деца, които са родени със смартфон в ръка. Днес разбирането е, че ако не си постнал нещо, то не се е случило", споделя татко Кларк.

За първи път забелязва проблема, когато семейството отива в планинска хижа, за да отбележи 50-ия му рожден ден. На мястото няма обхват: „Никога преди това не бях изпитвал подобно нещо – уикенд без телефона си. Беше необичайно“. 17-годишният Коб обаче е ядосан и нещастен, защото без Snapchat или Instagram, се чувства откъснат от приятелите си.

Реакцията на момчето кара Джейми да се замисли за ролята на технологиите в живота на семейството му и да потърси начин да разреши проблема. Донякъде се чувства и виновен, защото когато Коб е бил малък, той го е запознал с електронните игри на своето Blackberry. Оттогава момчето е неразделно с електронните устройства.

Семейството опитва различни методи, включително забрана за ползване на телефони и компютър и изключване на безжичния интернет у дома. Родителите бързо разбират, че правилата се заобикалят, когато децата изненадващо се пристрастяват към разходките с кучето и маршрутът задължително минава в близост до Wi-Fi мрежата на кварталния Starbucks.

Пътуването до Монголия е стара мечта на Джейми, а в случая и спасение. Преди около година предлага на Коб да заминат заедно. Идеята е отхвърлена на мига, но постепенно момчето започва да се запалва по нея. Изкарва шофьорска книжка за мотор и започва да прави дълги преходи, за да подобри формата си. Все пак баща му се е качвал два пъти на Еверест.

Макар пътешествието да е сигурен хит в Instagram, двамата решават да не публикуват снимките си преди да се завърнат. За Коб това не е лесно: "През повечето време бях обсебен от липсата на телефона си“, казва той. - Осъзнаваш колко скучно е всичко наоколо, без YouTube или Netflix. Какво бих могъл да правя освен да гледам звездите и да пукам с пръсти?“.

Дългите дни по прашните пътища и самотните вечери обаче сближават двамата.

„Бях изненадан, че извън работната си среда и семейството, баща ми действа почти като мой връстник“, казва момчето.

Кларк старши също научава едно-две неща от сина си. Споделя, че пътуването му е помогнало да види Коб по нов начин. "Не като детето, което си хвърля дрехата на масата и не си измива чиниите, а като млад мъж. И бях впечатлен от реакциите му в трудни моменти", казва гордият татко.

Днес пътешествието на Джейми и Коб е в Instagram и на страницата на Кларк в интернет. Бащата е лектор в TED и разказва на другите как да се справят с екранната зависимост на своите деца.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG