Връзки за достъпност

Извънредни новини

Д-р Влади Кирилов, който направи пробив във ветеринарната медицина


Д-р Влади Кирилов

"Ветеринарният доктор е лекар. Той не е просто "ветеринар", защото това би означавало нещо много общо, много занаятчийско. Нещо като говедар, хлебар или рибар". Това казва д-р Влади Кирилов пред Свободна Европа, след като няколко пъти прекъсва разговора заради спешни пациенти.

Д-р Кирилов бе начело на екипа от лекари, които непосредствено преди Коледа спасиха коте с ампутирани и изпочупени предни крачета. Благодарение на тяхната намеса Отело вече може да тича и скача. Самата операцията пък е пробив в световната ветеринарна медицина.

"При нас Отело дойде в много тежко състояние, преживял е тежка травма на улицата. На колеги се е наложило да ампутират единия крайник и да опитат да оперират другия", разказва д-р Кирилов.

Животното пристига в клиниката в почти коматозно състояние, с тежко възпален крайник, парализиран друг и раздробени кости. Котето е било бездомно. Жена, която е поела грижите за него, го е завела за евтаназия, защото състоянието му е изглеждало безнадеждно, а болките му са били ужасяващи.

Докторите обаче поискали разрешение от попечителката му да опитат да приложат иновативна техника, разработена от тях преди пет години. Досега по този метод успешно са оперирани 150 котки с парализиран крайник. "След като публикувахме операцията в алманаха за ветеринарна медицина – подобна операция започна да се прави в цял свят. Получаваме непрекъснато запитвания от колеги в Япония, САЩ, Чили и Европа", разказва д-р Кирилов.

Случаят на Отело обаче е уникален, защото "в другите случаи, когато спасяваме крайник с този метод, животното има друг – срещуположен. А при него не беше така". "Случаят бе значително утежнен, заради тежко белодробно възпаление", допълва д-р Кирилов.

Той е роден през 1976 година в София. Завършва със златен медал столичната немска гимназия, а след това е първенец на випуска си по ветеринарна медицина. По-късно Кирилов завършва второ висше образование в Софийския университет "Св. Климент Охридски" със специалност "Стопанско управление".

Д-р Кирилов е многократен стипендиант на фондация "Ветеринарна медицина" за изключителни постижения в обучението си. Има десетки специализации в България и чужбина. Основава клиника "Добро хрумване" преди 17 години. В момента клоновете й са три.

"Всяка от клиниките има определена тясна специализация. Също както в хуманната медицина и във ветеринарната не може един доктор да разбира от всичко. Затова и не сме просто "ветеринари", а ветеринарни доктори", казва той. И онагледява думите си: "За да направим операцията на Отело, свикахме девет консилиума. В тях влизаха хирурзи, ортопеди, анестезиолози, пулмолози, интернисти. За да разгледаме случая му от всички възможни ъгли и да преценим интервенцията".

За почти 20 години практика сме виждали почти всичко, разказва д-р Кирилов. И въпреки всичко има пациенти, които те докосват по различен начин от други. "Било заради особености във външния вид, било заради естеството на заболяването. Или пък заради стопаните им", допълва той.

"Имахме клиент, който буквално си отиваше от злокачествено заболяване. Той имаше две животни също с ракови заболявания", разказва д-р Кирилов. "Тогава ти не си просто ветеринарният доктор, ти си този, който е с него в страховете за любимците му, но и за него самия".

Кирилов, за когото колегите му казват, че не обича да говори особено за себе си, обяснява, че разказва за операцията на Отело, защото иска да помогне младите ветеринарни лекари да се вдъхновят. "Показваме, че и тук можем да работим, да правим полезни неща, да бъдем новатори. Важно е да се говори за това, защото голямата част от студентите в нашата област още в първи курс се чудят как да емигрират", казва лекарят.

Той отбелязва, че в сравнение с останалата част от Европа, клиниките в България са много по-натоварени. "България се отличава сериозно с големия брой бездомни кучета и котки. Това води до поток от необичаен травматизъм. Травми, с които се сблъскваме ние за една година, са травмите, които вероятно ще види един западен колега за цялата си практика", обяснява лекарят.

"Ако погледнем от егоистичен, лекарски интерес имаме много интересни случаи. Но всъщност ние виждаме свръхразмерно страдание. И брутални изтезания върху животни от комплексари", казва Кирилов.

Ето защо неговите клиники правят сериозни отстъпки за спасени бездомни животни. "Помагаме на хората да се научат да помагат", завършва той.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG