Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ново огнище на Африканска чума. 24 000 прасета ще бъдат умъртвени


Снимката е архивна
Снимката е архивна

Всичките около 24 000 прасета в индустриалната ферма в с. Никола Козлево, където е констатирано огнище на Африканска чума по свинете (АЧС), ще бъдат умъртвени. Това бе съобщено на днешното извънредно заседание на Областната епизоотична комисия в Шумен.

Прасетата ще бъдат умъртвени по хуманен начин и при спазване на нормативните изисквания, а мястото на загробване на труповете е съгласувано със съответните институциите. Това казаха представители на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) на заседанието.

Назначеният през септември директор на БАБХ проф. Паскал Желязков изрази съжаление, че не могат да се приложат мерки по отделяне на заразените от болните прасета, предаде БТА. По думите му няма яснота как заразата е проникнала във фермата и ще се търси причината за това.

От агенцията съобщиха и че са взети мерки за контрол и ликвидиране на заболяването, следвайки правилата на европейското и националното законодателство и Плана за спешни действия при контрол на АЧС. Това включва и създаването на трикилометрова предпазна зона около огнището в община Никола Козлево, както и десеткилометрова наблюдавана зона, предаде БТА.

Африканската чума навлезе ударно в България през юли 2019 г. и оттогава е обхванала 90% от областите в страната, пише Капитал. "Чисти" от заболяването са единствено Стара Загора, Хасково и Ямбол, става ясно от обществено достъпни данни на БАБХ.

Според публикация на Капитал от ноември 2019 г. заболяването е унищожило над 20% от българското производство и е довело до повишение на цената на свинското месо.

XS
SM
MD
LG