Връзки за достъпност

Извънредни новини

Външните министри на ЕС се събират извънредно в петък заради кризата в Близкия изток


Урсула фон дер Лайен
Урсула фон дер Лайен

Първите дипломати от ЕС се събират извънредно в петък в Брюксел, за да обсъдят засилващото се напрежение в Близкия изток след убийството на иранския генерал Касем Солеймани.

Това съобщи председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен във вторник вечер, след разговори с върховния представител по външната и политиката за сигурност на ЕС Жозеп Борел. Целта на срещата е да се обсъдят начини за намаляване на напрежението, както и възможности за посредничество между Иран и Ирак и Съединените щати. Външните министри ще координират действията си по активизиране на дипломатическите канали между отделните страни членки.

„След последното развитие в Ирак, сега е важно да се спре цикъла на насилие, така че едно действие да не води до следващото, и да се увеличи пространството за дипломация“, заяви в специално обръщение Фон дер Лайен.

В сряда Европейската комисия също ще се събере по темата, като се очаква да предложи идеи, които да бъдат обсъдени от външните министри.

В събота се очаква германският канцлер Ангела Меркел да бъде в Москва за среща с руския президент Владимир Путин, като основната тема отново ще бъде нарастващото напрежение в Близкия изток. Поканата за срещата е на руската страна.

„Като постоянен член на Съвета за сигурност на ООН Русия е незаменима, когато става дума за решаване на политически конфликти“, заяви говорителят на германското правителство Щефан Зейберт.

Фон дер Лайен изрази загриженост от съобщението на Иран, че ще продължи обогатяването на уран като следваща стъпка за прекратяване на ядрената сделка, подписана с активното посредничество на предишната Еврокомисия.

„От европейска гледна точка, е важно Иран да се върне към ядрената сделка. Ние трябва да го убедим, че това е и в негов интерес“, заяви Фон дер Лайен.

Изявлението на Фон дер Лайен е първата официална реакция на ЕС, след като германският канцлер Ангела Меркел, френският президент Еманюел Макрон и британският премиер Борис Джонсън заявиха в съвместно изявление, че има „спешна нужда от деескалация“.

Говорител на германското външно министерство заяви пред Ройтерс, че сделката, постигната между Иран и САЩ, Русия, Китай, Великобритания, Франция и Германия, все още не е мъртва и че двустранната комуникация продължава. „Нашата цел остава да спасим споразумението“, каза говорителят. "Ние говорим за това."

Ядрените експерти интерпретират изявлението на Иран като "оставяне на отворена врата" за преговори. Те коментират като положителен сигнал, че Техеран не е прецизирал стъпката за обогатяване до от 20% - критичен праг, достигнат преди 2015 г., който го доближава много по-близо до 90-процентната концентрацията, необходима за направата на бомба.

Междувременно източник от американската администрация, цитиран от агенция Ройтерс, съобщи, че е отказана американска виза на иранския външен министър Джавад Зариф, който трябваше да участва в сесия на ООН в Ню Йорк в петък. ЕС пък покани Зариф в Брюксел, като опит да посредничи, но засега няма потвърждение от иранска страна, че той ще уважи поканата, съобщи говорител на Европейската комисия. Американският секретар по отбраната Марк Еспер заяви, че САЩ не възнамеряват да изтеглят военния си контингент от Ирак, след като миналата седмица парламентът в Багдад настоя военните да напуснат страната.

  • 16x9 Image

    Йовка Димитрова

    Йовка Димитрова е работила 17 години във в. “24 часа” преди да замине като кореспондент на вестника в Брюксел през 2007 г. Сътрудничила е на bTV, BIT, dnes.bg и други издания по теми, свързани с функционирането на Европейския съюз. Намира логика в сложните европейски процедури и чар в бюрокрацията, която ги прилага.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG