Връзки за достъпност

Извънредни новини

Хосе Мансано, пътешественик и журналист, който откри в София "Хостел Европа"


Хосе Мансано
Хосе Мансано

Фотограф, пътешественик, писател-документалист и доброволец. Това са само част от превъплъщенията на испанския журналист Хосе Антонио Санчез Мансано, който често нарича България свой втори дом.

В рамките на три години – между 2013 и 2016 г. той документира живота и историите на преминаващите през България мигранти и пътя им през Балканите към Стария континент. Освен поредица репортажи по темата, публикувани в различни западни медии, резултатът от наблюденията му е и излязлата в Испания книга "Хостел Европа". Именно тя бе отличена в конкурса на Съюза на испаноезичните журналисти в България.

В книгата му „Хостел Европа“ главни действащи лица са мигранти, пребиваващи в България. Историите и фактите, за които Санчез Мансано разказва, са от периода октомври - декември 2014 година.

"С книгата се опитвам и да информирам, и да развълнувам в равни части", казва журналистът пред Свободна Европа. В "Хостел Европа" той обобщава факти, на които е станал свидетел, а между различните глави има журналистически анализ. "Искам да дам контекст на случващото се в България и ЕС, и което засяга ежедневието на бежанците", допълва Хосе.

"Това е нефилтриран роман, но и журналистическа хроника", казва той. В "Хостел Европа" намира място и обширен фотографски материал с лицата на някои от главните герои на тази история, както и районите от София, описани в книгата.

"Малкият Бейрут – така е известен старият еврейски квартал около синагогата, джамията и Женския пазар. Там има голяма част от арабската общност, бежанци и нелегални мигранти, които търсят доверени контрабандисти, за да им помогнат да напуснат незаконно България. Междувременно, пренаселени и в лошо състояние, те се крият от полицията в изоставена сграда или малък хостел", разказва Хосе.

Споменавайки по име част от героите си – мароканеца Хасан, избягалата от Сирия бременна Алла, офицера от сирийските въоръжени сили – Ахмед от Дамас, влюбен в българката Лора, журналистът казва: "Освен миналото, което те влачат, всички те бяха изправени пред икономическата, социалната и политическата ситуация в България и Европа. А тя бе неблагоприятна за тях".

"Някои от гостите на хостела, който описвам, го наричаха "Хостел Европа", тъй като според тях това е метафора за континента – такъв, какъвто го опознаваха веднага щом стъпят на българска земя", разказва още Хосе Мансано.

Пътят на испанския журналист до бежанците в България е дълъг, но както той самият казва шарен и интересен.

Роден е през 1980 година в Испания. Открива страстта си към пътуванията през 2003 година, когато заминава за Хондурас. Няколко месеца там работи като доброволец в образователни и социални проекти, реализирани в най-бедните и конфликтни квартали на Тегусигалпа. През 2006 г. се мести в Бразилия, за да напише дисертацията си, изследвайки страната.

"Ако Хондурас провокира страстта ми към пътуванията, Бразилия я издигна на друго ниво – вече исках да дам глас на анонимните, маргинализирани и нещастни хора", казва той.

Ето защо шест месеца по-късно – през септември 2007 година се връща в Испания, където записва и завършва журналистика в Мадрид.

През 2011 година се озовава в България. "Намирам я за свой втори дом", казва Хосе. А тук пристига, заради икономическата криза в Испания. "Е, разбира се, към София ме повлече и любовта", допълва той. През 2013 година той пътува два месеца из шест страни на Балканите.

Малко след завръщането си в София, през ноември 2013 г. журналистът започва да пътува като доброволец до бежанския лагер в Харманли. "Оттогава се посветих изключително на документирането на потока от хора, които влязоха в Европа през България и Балканите", обяснява той.

През 2016 година пътешественикът-журналист си купува стар Фолксваген "Костенурка", реставрира го и с него отпътува от София. Оттогава досега той често се връща.

Хосе Мансано е завършил човешки ресурси и журналистика, има магистърска степен за проучването му в Бразилия. Бил е доброволец в Хондурас, Бразилия, България, Испания и Италия.

XS
SM
MD
LG