Връзки за достъпност

Извънредни новини

Скрито под табелката. Що за газопровод откриват Путин и Ердоган


Президентите на Турция и Русия Ердоган и Путин откриват в сряда турската част от "Турски поток"
Президентите на Турция и Русия Ердоган и Путин откриват в сряда турската част от "Турски поток"

Едно село в Украйна наскоро приложи всичко научено от правителствата на България и Русия. На местна почва това изглежда така: заповядали на украинците да махнат всички комунистически паметници, а те не били съгласни. Опазили местния паметник на Карл Маркс, като просто му сменили табелката. Написали отгоре името на Христо Ботев – чужденец с почти същата брада, който няма как да мине за комунист.

На национално равнище става дума не за селски паметник, а за газови сделки за милиарди, но подходът е същият. В сряда в Истанбул е откриването на газопровода „Турски поток“, а Бойко Борисов почти всеки ден „инспектира“ строежа на българската му отсечка, наричана от него „Балкански поток“. Но под тези две табелки е всъщност автентичната картина – проектът, някога наричан „Южен поток“, от който Русия уж се отказа през 2014 г., след като в Брюксел се обявиха срещу него.

Какво беше някога “Южен поток”

“Южен поток” е име на непостроен газопровод, който трябваше да минава по дъното на Черно море и през Варна да прекоси България, за да доставя газ на Централна и Западна Европа. Строителството му беше замислено през 2007 г. и започна през 2012 г.

На руската публика директно беше обяснено, че "Южен поток" се прави, за да се заобиколи Украйна като транзитна страна и да се изпрати в Европа повече газ, отколкото наличните тръби позволяват. Но около анексията на Крим Европейската комисия поряза проекта и към края на 2014 г. Русия обяви, че го спира, “след като Европа не го иска”.

Само че в същия ден, в който Путин каза това, Москва лансира нов проект за доставяне на газ от Русия, който по-късно беше наречен “Турски поток”. И докато целия свят се объркваше от навлизането на куп имена, завършващи на думата “поток”, в руския език навлязоха две нови наименования – Южен и Северен коридор. Става дума за северния и за южния път, по който Украйна да бъде заобиколена с газопроводи и да се елиминира нейното участие в транзита на газ, докато обемите на този доставян газ непрекъснато нарастват. И в двата коридора има по повече от един газопровод, но сега говорим само за този, който се строи в момента и ще минава през България.

Какво е “Турски поток”, който се открива днес

“Турски поток” е частично построен газопровод, който минава по дъното на Черно море от Русия до малкия турски град Къйъкьой, не много далеч от Резово.

Състои се от две тръби, всяка от които е с капацитет от по 15.75 млрд. куб. м. годишно.

Едната тръба трябва да доставя газ за самата Турция, а втората тръба – да мине през България (с потребление на газ от около 3 млрд. куб. м. годишно) и Сърбия (с потребление на газ от около 2 млрд. куб. м. годишно), за да достигне до Югоизточна и Централна Европа.

В сряда президентите Путин и Ердоган трябва да обявят за построен не целия газопровод, а само онази част от него, която минава през Турция.

В руската преса “Турски поток” открито се нарича “заместник” на “Южен поток”, но за Европейската комисия това очевидно не е така, защото от Брюксел все още не са реагирали.

Какво е “Балкански поток”, който Борисов “инспектира”

“Балкански поток” е име, дадено от премиера Борисов на българската част от “Турски поток”. Тази част е дълга над 470 километра. Тръбата ще прекоси Странджа и ще стигне до Провадия, откъдето ще тръгне към Сърбия по трасето на някогашния “Южен поток”.

Строежът на тази отсечка се плаща от българска страна и по сметки на вестник “Капитал” представлява най-скъпата инвестиция на страната за 2019 г. - над 3 милиарда лева, докато широко обсъжданите разходи за американските изтребители бяха от малко над 2 милиарда.

Решенията по този строеж в България се взимат нетипично бързо в последните 5-6 месеца. Например, договорът с изпълнителя е сключен преди да се дочака окончателно решение на съда по обжалване на процедурата. А в последните седмици премиерът Борисов обикаля с кола и хеликоптер района на строежа, изтъквайки, че се работи “денонощно, няма събота, няма неделя”. И още един цитат: “Ще му покажа аз на Путин как се строи”. Борисов първо твърдеше, че се строят по 3 километра на ден, а после – че се строят по 5 км.

Известна е само една възможна причина за това бързане – Кремъл от години твърди, че договорът за транзитиране на газ през Украйна приключва в края на 2019 г. и няма да бъде подновяван, защото дотогава вече ще има алтернативни газопроводи. В крайна сметка този договор беше подновен за още 5 години буквално часове преди да изтече крайният срок. Алтернативните газопроводи все още не са завършени.

Две особености на “Турски поток”

Досега ЕС не е реагирал на целия проект, макар че целите му, а дори и част от трасето, съвпадат с отхвърления от Брюксел “Южен поток”. Както каза един анализатор, пожелал анонимност, Русия представя едно нещо за друго нещо, а светът се прави, че вярва на този блъф.

Втората особеност е позицията на САЩ. Преди месец Вашингтон наложи санкции на компаниите, участващи в строителството на два газопровода – “Северен поток-2” и “Турски поток”.

Накратко, сега Борисов е поканен да открие един обект, който не се приветства от САЩ. Да не говорим, че България участва и в самия строеж, а не просто в прерязването на лентичката.

Погледът на експерта

„Промяната в наименованието не променя същността на проекта, който е все така за транзитиране на руски газ през Турция и България за Централна и Западна Европа“, каза за Свободна Европа инж. Христо Казанджиев от Българския енергиен и минен форум. Той определя газопровода като проект за изграждане на транзитната система на България, а не като класически проект за развитие на преносната система.

Нито един от потърсените експерти обаче не се ангажира с прогноза за американската реакция на фона на приетите вече санкции. Общата оценка е само в заключението, че дори и да се гледат само „на хартия“, санкциите са закъснели драматично. Те бяха гласувани във Вашингтон, след като „Турски поток“ (на турска територия) вече беше завършен, а до приключването на „Северен поток-2“ оставаха броени седмици.

А междувременно сред причините да се строи “Турски поток” се откроява и една, за която почти не се говори извън експертния кръг, но която е от значение за европейската сигурност. Това е “намерението на Русия да претовари южните входове за доставки на природен газ за Европа от южния газов коридор“, казва Христо Казанджиев. Според него Русия иска да претовари с природен газ входните точки на Югоизточна Европа, за да попречи на достъпа до газ от европейския южен газов коридор. Ако е прав, въпросът е какъв е адекватният отговор на една фалшива табелка, маскирала планина от истински факти.

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG