Връзки за достъпност

Извънредни новини

Украински самолет се разби до Техеран. Всичките 176 души на борда загинаха


Останките от самолета близо до летището в Техеран
Останките от самолета близо до летището в Техеран

Украински пътнически самолет с най-малко 176 души на борда се разби малко след излитането си от летище "Имам Хомейни" в Техеран в сряда сутринта, съобщиха ирански и световни медии.

Първоначално се съобщава за технически причини. На борда е имало 167 пътници и 9 души екипаж, които са загинали, потвърдиха Украинските международни авиолинии. Самолетът Боинг 737-800 е произведен през 2016 г. и е претърпял последната си планова поддръжка в понеделник. Екипажът е бил един от най-опитните, добави компанията.

Няма информация инцидентът да е свързан с военното напрежение между Иран и САЩ.

Самолетът се е разбил в нива близо до летището. По-рано се съобщаваше за 180 жертви, но броят бе коригиран.

Министърът на външните работи на Украйна съобщи, че на борда е имало 82 ирански граждани, 63 граждани на Канада, 11 украинци, включително 9-членният екипаж, 10 граждани на Швеция, четирима афганистанци, трима британци и трима германци.

Според сайта на Украинските международни линии полет PS752 е трябвало да излети по разписание в 5:15 сутринта от Техеран директно за Киев.

Боинг 737-800 е широко разпространен модел, с една пътека и два двигателя, който се използва за кратки и средни като разстояние полети.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски отмени посещение в Оман и се върна в Киев. Той предупреди хората да внимават за разпространяване на „спекулации или непроверени теории относно причините за катастрофата“ преди да излязат официалните резултати от разследването. Държавният глава съобщи също, че изправността на всички самолети на украинските авиолинии ще бъде проверена и ще започне разследване за причините за катастрофата.

„Искрените ми съболезнования на роднините и приятелите на всички пасажери и на екипажа“, каза той в изявление.

Украински самолет се разби над Иран. Какво знаем до момента
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:38 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG